Без вода са центърът на Варна и кварталите “Аспарухово”, “Христо Ботев” и част от район “Одесос”. Такава авария последните пет години на територията на Варна не е имало, коментираха запознати. Възстановяването на водопровода ще струва около 150 хиляди лева на варненското ВиК-дружество.
Седем водоноски ще обслужват шестте детски заведения, петте училища и онкодиспансера, които са в зоната на аварията, съобщиха от общината, цитирани от БГНЕС.
Скъсването на водопровода е станало при изкоп за строеж на сграда (вж. линка долу). Строител разкрил тръбата, но не я укрепил и след обилния дъжд вчера тя поддала и паднала в изкоп. От целия водопровод, които е с диаметър 1 метър, липсват 15 метра. По щастлива случайност в момента на аварията оттам не са минавали хора.
За да бъде възстановено трасето ще бъде необходима седмица, заяви на извънредна пресконференция управителят на “ВиК” – Варна Валентин Вълканов. Той обясни, че градът е разделен на пет зони и от понеделник около 14 часа зона 1 е без вода. За да се намали срокът, в който абонатите няма да имат вода, екипите на ВиК ще свържат зона 2 със зона 1. “Заради различното налягане обаче може да възникнат аварии на етернитовите водопроводи. Друго решение на проблема на този етап обаче няма. Надявам се в сряда на обед или в ранния следобед да започне водоподаването. При извършването на връзките обаче и заради нужното изпразване на водопровода част от втора зона също няма да имат вода за три или четири часа утре сутрин. До момента такава връзка между зоните не е правена”, коментира още Вълканов. Той добави още, че няма замърсяване на водата.
От РИОКОЗ обаче са издали предписание за промивка и дезинфекция на водопроводната мрежа и извършване на съответния лабораторен контрол за качествата на водата след отстраняване на аварията. От инспекцията препоръчват водата да не се ползва за пиене и готвене. Гражданите ще бъдат уведомени допълнително за отмяна на препоръката.