Това заяви столичният кмет и неформален лидер на партията Бойко Борисов, след като гласува за районен кмет на Банкя, предаде БГНЕС. Според Борисов ако стане ясно, че сини и червени са се разбрали, ще е хубаво, защото ще се разбере, че има партии на прехода и нова партия ГЕРБ. Промяната в българската политическа система вече е завършила, каза Борисов. Той уточни, че пресконференцията на ГЕРБ след втория тур ще бъде в понеделник в 12 часа, след като станат известни резултатите от втория тур. Тази вечер е за Станишев, иронично каза Борисов. И този път до урната го придружи Борко, 10-месечно българско овчарско куче.
Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев дойде в музикалното училище „Любомир Пипков" да гласува с лепенка на ревера си, на която върху трикольора е написано „Моят глас не се продава". Направих мажоритарен вот, ръководейки се от принципите си, каза премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев, след като гласува. На балотажа премиерът трябваше да избира между кандидата на ГЕРБ и "Алианс за София"-СДС и ДСБ. Той призова всички граждани да гласуват. Това е важен избор, той засяга всеки един човек, независимо от неговите симпатии и антипатии към един или друг кандидат, заяви Станишев. Важното е да упражняваме своя глас при това по начин, който е записан тук, каза той, посочвайки лепенката на ревера си.
По темата за купуването на гласове Станишев коментира че според него са предприети доста мерки от МВР и прокуратурата между първи и втори тур, но очевидно държавата не е достатъчно подготвена за това явление. Ясно е че тези, които купуват гласове ще искат да си връщат по някакъв начин парите които са инвестирали в един или друг кандидат и затова е необходим много сериозен обществен отпор, каза Станишев.
Президентът Георги Първанов гласува в 28 СОУ Алеко Константинов на балотажа за кмет на район "Красна поляна". Той беше придружен от съпругата си Зорка Първанова и даде своя вот в 9.30 часа, но не даде никакви изявления след това. В район Красна поляна в София на балотаж се явяват Иван Чакъров от ГЕРБ и Стоян Танев от "Алианс за София" на СДС и ДСБ.
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски гласува в 11.30 часа в град Баня на втория тур от местните избори. Сакскобургготски призова да се гласува активно и повече хора да упражнят правото си на вот. След това той отпътува за София, където има серия от работни срещи, посочи прессекретарят му Цветелина Узунова. Лидерът на НДСВ гласува и на първия тур на местните избори в Баня. Очаква се тази вечер той да присъства на пресконференцията на НДСВ в НДК след края на изборния ден.