При изпитания на стоките в лаборатория експерти са установили, че те крият риск за живота и здравето на потребителите.
Диадемите са два вида, с турски произход. Едните с гребенче, изработени от силикон, предлагани в кафяво и черно. Другите - в цвят металик, с и без панделка. Заключенията на експертите са, че те са с остри върхове и това може да нарани детската кожа.
На стоките е липсвала е информация на български език, както и документи, които да покажат произхода им и да удостоверят тяхната безопасност. Търговският обект, в който са открити, е за имитационна бижутерия и по време на проверката там е имало 204 броя от опасните диадеми.
Запалките с необичаен външен вид, които са изрично забранени за продажба от Наредбата за безопасност на запалките, са били в шест разновидности - човешка ръка, свита в юмрук; бутилка; патица в сребрист цвят; пате, седнало върху луна и чук с надпис DK. Всяка от тях е имала дюза за презареждане. При тези запалки съществува риск от изгаряния. Запалките са били открити са в търговски обект в София. Липсвали са етикети с информация за производителя и вносителя, вида на стоката и нейните съществени характеристики, както и указания за употреба.
Друго административно нарушение, регистрирано от инспекторите по време на проверката, е че цената на стоката не е била поставена на видно място.
Опасността, която сочат експертните заключения от изпитванията на два вида китайски стоки - кегли и фенерче с 8 крушки, са че те не отговарят на изискванията по отношение "Защита срещу достъп до части под напрежение". При включване фенерчето произвеждало импулсни разряди, които представлявали източник на ток с големина, надвишаваща с девет пъти допустимата безопасна норма при допир до части под напрежение. Кеглата била още по-опасна, защото надвишава 17 пъти нормата.
За всички открити опасни стоки са били издадени заповеди на вносителя и дистрибутора за забрана реализацията им на пазара. Те вече са изтеглени от търговската мрежа и след унищожаването търговците ще трябва да представят на КЗП протокол за това. Забранен е техният повторен внос, износ и ново пускане в продажба.