Така той коментира множеството появили се сигнали по места за купуване на гласове, съобщи Дарик. „Това е нещо, което опорочава демокрацията и заедно трябва да се преборим с него”, каза министър-председателят, след като гласува в Музикалното училище „Любомир Пипков” в София. Премиерът увери, че са водени разговори с министъра на вътрешните работи, да се направи всичко възможно, чрез масирано присъствие на полицията, тази порочна практика да се прекрати. „Надявам се и прокуратурата да свърши своята работа”, добави Станишев.
Той си обяснява многото сигнали за купуване на гласове в днешния ден със сериозните усилия на най-различни икономически структури да влязат във властта. „Общините в България става все по-силни, все по-заможни и има хора, които се опитват по този начин да си решат икономическите интереси, пък и да си купят политическо влияние”, смята министър-председателят.
На въпрос дали е изключил мобилния си телефон, докато гласува, каквито са препоръките на ЦИК, Станишев увери, че го е направил и показа на журналистите черния екран на телефона си.
Засилената активност и изостреност на кампанията за местните избори е резултат не само от предстоящото усвояване на еврофондовете, но и от разбирането за нарастващата роля на местното управление. Това каза президентът Георги Първанов след като гласува в 28-мо училище "Алеко Константинов" в столицата, предаде БГНЕС. Първанов отбеляза, че европейския принцип за силна местна власт със силни лостове за влияние върху националната политика обяснява факта, че много хора, които биха могли да бъдат добри управленци в центъра, са потърсили реализация в местната власт. Аз лично съм удовлетворен от кампанията, каза Първанов и посочи много силните дебати за отделните общини. Той подчерта, че може би малко повече трябваше да се чуе общата визия на партиите, на участниците в кампанията за цялостната регионална политика, но това може би ще стане на втори тур.
(вж. галерия как гласуваха някои от кандидат-кметовете на столицата)