Визитата ще бъде или преди, или след срещата на върха ЕС-Африка в Лисабон на 8 и 9 декември, съобщи БТА, цитирана от Дарик. Посещението му ще бъде първото на либийски държавен глава във Франция от 34 години насам.
Визитата следва посещението на френския президент Никола Саркози в Либия, извършено непосредствено след освобождаването на шестимата български медици, в което Франция изигра важна роля, припомня изданието.
По време на визитата на Кадафи в Париж двамата държани глави ще обсъдят ситуацията в Дарфур, както и идеята на Никола Саркози за създаването на Евросредиземноморски съюз.
Очаква се двете страни да подпишат протоколи за сътрудничество и договори. Във военен аспект Париж би могъл да подпише с Триполи по време на визитата на Кадафи договор за поддръжката на 15-те самолета Мираж F1, които все още са на служба в либийските военновъздушни сили. Очаква се на срещата да бъде съобщена и важна новина относно френските бойни самолети Рафал, които Париж не успя да продаде на Мароко.
Кадафи ще се срещне и с френски интелектуалци, за да обсъди с тях идеята за създаването на Съединени африкански щати (САЩ).