Това каза председателят на Общинската избирателна комисия в София Диана Зулчева, цитирана от Дарик.
Обискирането на хора е строго регламентирано в закона, но право на такива действия нямат членовете на секционните комисии или застъпниците. Те могат само да отправят апел за добросъвестност при упражняване на вота, каза Зулчева по повод сигналите, че се очаква заснемане на гласуването с цел оправдаване на купен глас.
Председателят на Софийската избирателна комисия поясни още, че инвалидите ще могат да гласуват, в която секция поискат, срещу декларация, че не са дали гласа си по местоживеене. Когато обаче дават вот в друг район, различен от този, в който живеят, ще могат да избират само кмет на столицата.
Бюлетината за кмет на София има 30 позиции, а тази за Общински съвет – 48 позиции. В столицата ще се гласува още за районните кметове, като най-много кандидати има за район „Младост” – 23, и за кметове на кметства в селата от Софийско. Изборът може да се прави със зачертаване на квадратчето с кръст, "чавка", хикс, голяма точка, но не бива да се навлиза в съседно квадратче. Тогава бюлетината става недействителна.
Гласоподавателите имат право на една грешка, при която да искат унищожаване на сбърканата бюлетина и да повторят вота си. Всяка от бюлетините трябва да има два печата, като във всяка секционна комисия той е уникален, защото преди началото на изборния ден член на комисията ще прави разрез на гумената му страна. Недействителни ще са и бюлетините, върху които избирателят е поставил буквени или цифрови изображения, които позволяват да се разкрие самоличността му.