За съжаление нито една страна досега не е направила това, каза Ердоган на пресконференция в Истанбул, съобщи БГНЕС. Турция редовно отправя настоятелни призиви към европейските страни да вземат мерки срещу европейските клонове на Кюрдската демократическа партия (ПКК), която бе призната от ЕС за терористична структура, и други турски нелегални групировки.
Фактът, че няма напредък, показва доколко искрени са нашите западни приятели, посочи Ердоган, имайки пред вид по-специално Австрия.
Анкара обвинява Виена, че е позволила на високопоставен водач на ПКК, срещу когото има издадена заповед за издирване от Интерпол, да вземе самолета за северен Ирак, където е намерил убежище в един от лагерите на своята организация, отбелязва АФП. Става дума за ковчежникът на ПКК Риза Алтун, който мина през юли през Австрия, бягайки от Франция, където бе преследван за терористична дейност.
Анкара смята, че голяма част от финансирането на ПКК идва от пране на пари и трафик на дрога и нелегални имигранти в Европа.
В Анкара в петък безрезултатно приключиха преговорите между високопоставени иракски представители и турските власти по урегулиране на кризата между двете страни. Турция отхвърли предложението на иракската страна, като заяви, че очаква от Багдад решителни ходове за противодействие на бойците на ПКК, съобщи bTV. Турция връчила на гостуващата иракска делегация в петък списък с имената на лидери на ПКК, които да бъдат предадени на турските власти.
Междувременно ПКК обяви, че освобождаването на осем турски войници, които плени в неделя, няма да отнеме време. Съобщението е на прокюрдската информационна агенция Фират Нюз. Смятам, че проблемът ще бъде решен скоро, цитира агенцията един от главните водачи на ПКК Мурат Караилан. Готови сме да обсъдим въпроса със всяка делегация, която може да участва, за да преговаря за освобождаване на пленниците, уверил той.
На 17 октомври турският парламент одобри искането на правителството да изпрати войници за трансгранична операция срещу кюрдските бунтовници в съседен Ирак.