Човекът твърдял, че е очевидец на жестоката катастрофа в началото на август, при която джипът на Стависки се блъсна в "Хонда" и уби момче, а момиче е още в кома, пише в. "Сега".
"Те извадиха този свидетел предпоследния ден на разследването. Този човек сам е потърсил Стависки след негова пресконференция. Обадил се е на него, а не нас", обяснява зам.-окръжният прокурор Светлозар Костов, който наблюдава делото. Свидетелят видял, че хондата на 4-мата младежи се движела с несъобразена скорост по завоите край р. Ропотамо. Така вероятно защитата ще се опита да помогне на фигуриста при предстоящото съдебно дело.
Въпросният свидетел обаче не е разпитан по време на досъдебното производство, тъй като не се е появил навреме, а и не се е обърнал сам към обвинението. Но няма пречка той да даде показания в съдебно заседание, обяснява пред вестника прокурор Костов.
По-рано през седмицата защитата на Стависки поиска споразумение с прокуратурата. Шампионът бе съгласен на 3-годишна условна присъда и 3 години без книжка. Обвинението обаче категорично отказа да внесе споразумение в съда, който единствен може да го одобри. Една от причините за това бе, че анализ на практиката на Бургаския апелативен съд показвал, че през последните 3 години за подобни престъпления са налагани предимно ефективни присъди. Освен това близките на пострадалите също са против споразумението. Според прокурорските материали кръвната проба на Максим показва 1.29 промила алкохол в кръвта му, а автотехническата експертиза отчита, че при сблъсъка той е карал със 110 км/ч. За причиняване на смърт на пътя с над 0.5 промила алкохол в кръвта НК предвижда от 3 до 10 г. затвор.
Очаква се прокурорът да напише обвинителния акт до месец и да го внесе в съда. Ако съдиите не намерят пропуски и веднага насрочат делото, Стависки може да застане на подсъдимата скамейка още преди края на годината. Различни процесуални хватки могат да гарантират присъда под минимума или условно наказание.