Това каза лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов, цитиран от "Фокус". Той посочи, че това е било заявено в петък от министъра на финансите Пламен Орешарски.
“За да бъде подписано това споразумение (вж. линка долу) от синдикатите, аз настоявам да се получи мандат поне от половината колективи в страната (50% плюс 1), защото те са стачкували и страдали безкрайно, да не говорим за децата и родителите”, посочи Христов.
Той се надява, че до понеделник на обяд ще има такъв знак и това споразумение ще бъде подписано, за да не се стига до по-ниски увеличения на заплатата.
Според лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев споразумението отключва възможността за една радикална реформа в образованието. “В крайна сметка в общия контекст на ситуацията в държавата и на фона на работещите в бюджетния сектор, смятам че това, което последно се съгласиха от правителството, е едно задоволително придвижване напред, тъй като знаете, че тяхната позиция претърпя развитие към позитивно, но след като ние намалихме исканията си”, каза още Тренчев.
Късно в петък, след близо четири часа преговори в МОН, бе постигнато съгласие за стачно споразумение, което предвижда от 1 ноември тази година заплатите на учителите и непедагогическия персонал да бъдат увеличени с 80 лева. Така възнаграждението на учителите трябва да стане 524 лева, а на непедагогическия персонал - 283 лева. От юли 2008 г. 650 лв. ще е средната брутна заплата за педагозите. За непедагогическия персонал заплатите ще се увеличат пропорционално с тези на педагогическия.