Сега е време разделно като едни застават на страната на преподавателите като искаме да строим държава, базирана на науката и образованието, а други застават на страната на мафиотската държава, заяви академик Борислав Боянов.
Младите учени, подкрепяни от студенти, учители прочетоха ултиматум към финансовия министър Пламен Орешарски, в който настояват за приемането на не по-малко от 5% от БВП за образование и 0,8% за наука. Само с тези стойности може да се гарантира нормална работа в сферата на образованието и науката, категоричен бе акад. Боянов. Той посочи, че няма да има никакво отстъпване от тази позиция, защото дори Румъния дава 6% от БВП за образование.
Ние искрено се надяваме да се възцари мир в нашата страна като резултат от добре премерени от вас действия като случай на неразбиране от ваша страна ние открито ще застанем на войнствени позиции лично спрямо вас, както и срещу правителството, пише в оповестеният ултиматум на младите учени.
Следващата седмица ще бъде решаваща дали студентите ще се включат в протеста на учителите като това зависи от решението на бюджет 2008, заявиха протестиращи.
В понеделник бюджетът ще бъде предоставен на тройната коалиция за обсъждане, а в сряда ще бъде внесен в Народното събрание. В същия ден на 31 октомври ще се проведе и факелно шествие от НДК с искане образованието и науката да бъдат издигнати в приоритет.
Ако министър Орешарски не е предвидил исканите проценти за образование и наука, протест може да има и пред неговия кабинет. Представителите на учениците поискаха и увеличение на изплащаните им стипендии.