Повишаването на заплатите на учителите ще е голямо изпитание за държавния бюджет. Това заяви по обед президентът Георги Първанов, цитиран от БГНЕС. Настоявам решението да бъде намерено на базата на взаимните компромиси още в следобедните разговори. Не можем да си позволим да застрашим финансовата стабилност на страната. Увеличаването доходите в една или друга сфера ще става в съответствие с финансовите интереси на държавата. Всичко друго може да ни върне към едно драматично време. По-близо сме до споразумение от когато и да било, но всичко зависи от волята на правителството и синдикатите. Радикализацията на протеста не създава по-благоприятни условия за разрешаване на ситуацията, каза още Първанов. Намирам за разумно предложението на правителството да има строга отчетност и контрол на частните уроци, заяви президентът Георги Първанов, цитиран от “Фокус”.
По-рано днес синдикалните лидери имаха среща с президента. След нея Желязко Христов съобщи, че се надява той да упражни максимално своето влияние, за да се разрешат противоречията. На пресконференцията в КТ "Подкрепа" Христов е подчертал, че е загубено страшно много и трудно поправимо време. Според д-р Тренчев откакто съществува организирано синдикално движение в България не е имало такъв протест и понеже били изчерпани синдикалните арсенали - декларации, символични стачки и ефективна стачка, "идва ред на гражданското неподчинение", предаде "Фокус". Константин Тренчев заяви, че такава стачка в историята на България не е имало - толкова масова и продължителна. Обмисля се визита на делегация от Брюксел, защото тази стачка е прецедент, каза той. Христов каза, че вчера е било проявено насилие срещу разумни хора от страна на полицията и то най-вече срещу жени. Затова той е информирал министъра на вътрешните работи. Христов имал предвид полицейското "нахлуване" в 133 СОУ и връчването на предупредителни протоколи на учителки за нарушаване на обществения ред, което станало пред погледа на децата, които са имали часове.
Синдикалните лидери поискаха среща с президента след като снощи напуснаха преговорите тъй като според тях кабинетът се отметнал от предложението си за 20% увеличение от 1 ноември. Тогава Христов се закани, че излиза на улицата заедно с учителите.
Рано тази сутрин премиерът Станишев заяви пред bTV, че правителството и синдикатите са много близо до резултат относно заплащането на учителите. Той добави, че единствените разлики между правителство и синдикати били в детайлите. Има съгласие и по отношение на пакета мерки за реформи в образователната системата, има напредък и съгласие по общия финансов пакет, убеден е Станишев. По думите му увеличението на учителските заплати за тази година е договорено, но правителството предлага различна схема за плащане, отчитайки положението на по-малки училища. Той добави, че развръзката по учителските проблем е съвсем близо.