Сега 5000 лекари в страната работят по 3 трудови договора, но Националната здравно-осигурителна каса не може да ги санкционира, коментира директорът на касата д-р Румяна Тодорова, цитирана от Дарик. Част от медиците се трудят само в София, но има и такива, които гастролират в различни клиники из страната. Лечебниците им плащат, за да могат да сключат със здравната каса договори по определени клинични пътеки, за които нямат специалисти. Така според касата се източват пари.
В момента нито законов текст, нито текст от Националния рамков договор забраняват подобен начин на работа, но трябва да се намеси Инспекцията по труда, коментира Румяна Тодорова. Според нея не е ясно и как един лекар успява да изпълни качествено дейността си, работейки на три места едновременно.
Здравната каса обмисля и вариант, при който всяка болница ще има своя бюджетна рамка. Планира се всяка болница да има информационен портал, за да може НЗОК във всеки момент да проследява кой пациент къде е хоспитализиран и с каква диагноза, каза още шефът на касата.
През следващата година ще се запазят цените на клиничните пътеки, но се очаква повишаване на броя на хоспитализираните пациенти до 1 600 000.