Търсенето в този сектор започна да се преориентира от нискокачествени и евтини имоти, пръснати навътре в провинцията, към комплекси от затворен тип, състоящи се от новопостроени къщи с достатъчно тревни площи, нерядко предлагащи и собствен басейн, пише в. “Дневник“. Това е нов етап от развитието на пазара на недвижимите имоти, заявяват от “Би Джи Пи сървисис“ (BGP Services).
Според офис координатора на компанията Светлана Друмева тенденцията се обуславя от нарасналите изисквания на клиентите, които все повече започват да се интересуват от удобствата и сигурността, които такъв тип комплекси предлагат. Къщите в тях се продават завършени “до ключ“, което спестява неудобството на клиента да търси нов контрагент за довършителните работи, изтъква една от причините Друмева. Сред другите им предимства са сигурността и охраната, които гарантират спокойствието на живеещите в комплекса. В почти всички подобни обекти има следпродажбен сервиз (поддръжка на общите части). Такъв тип комплекси от къщи обикновено се изгражда в близост до развит туристически район или сред природата, посочват от “BGP Services“. Броят на къщите в тях може да започне от две и да стига до над 100 в зависимост от площта на парцела. Ако са изградени във вътрешността на селищата, оптималният брой, който привлича интерес, е от 2 до 5, заявява Светлана Друмева. Всяка от къщите се продава със самостоятелна градина или с достатъчно пространство, което да гарантира, че може “да диша“, казва Друмева. От такъв тип са къщите от “уникалния проект“ в Аврен. Той включва четири типа постройки с уникален дизайн - “Къщата с ветропоказателя“, “Къщата с часовниковата кула“, “Къщата-мелница“, “Голямата къща“ и “Езерната къща“, която вече е построена и продадена. Изграждането им започва при намиране на купувач, който изцяло финансира строителната дейност, и продължава между 6 и 8 месеца. Инвеститорът е местен предприемач, който вече е изградил няколко къщи от уникалния проект, а клиентите са основно чужденци от Острова. Той предлага няколко варианта за местонахождение на парцела в района на с. Аврен, което напоследък стана известно като “Английското село“, съобщават от BGP Services.
Другата група подобни комплекси са с по 15-20 къщи, които се изграждат на големи площи и се превръщат в малки ваканционни селища. Макар повечето от тях да се строят в непосредствена близост до населените места и да се сливат с техния облик, има и такива, които са по-отдалечени и с право може да се смятат за нова селищна единица, заявяват от BGP. Оттам дават пример със строящото се край с. Ляхово ваканционно селище. То се състои от 134 къщи и се намира само на 4 км от Албена. Такъв тип имоти са все по-често търсени напоследък с цел отдаването им под наем или ползването им като ваканционни домове, отчитат брокери на недвижими имоти.Основен недостатък на този тип имоти е поетапният строеж на къщите, което за дълго време превръща района в строителна площадка. Това се преодолява в случаите, когато комплексът се предлага за продажба изцяло завършен, а не на зелено, посочва Светлана Друмева. По думите й обаче такива проекти са рядкост, тъй като предприемачът до голяма степен разчита на инвестициите от потенциалния купувач. Цената на къщите в затворения тип комплекси варират най-често между 70 и 120 хиляди евро за разгъната застроена площ от 90 до 170 кв.м и отдалеченост около 10-15 км от известен туристически район. За къщи в много атрактивни зони, каквото е например ваканционното селище “Delta Hill“ в подножието на Витоша, стойността достига 250 - 300 хил. евро, сочи проучването на BGP.