Той бе приет на първо четене без депутати от опозицията, които напуснаха в знак на несъгласие с поставените около сградата на парламента заграждения заради учителския протест (вж. линка долу). Така в залата не се чу и едно изказване "против" от опозицията. В сряда от там обвиниха управляващото мнозинство, че със създаването на агенцията събира механично три служби и създава условия за подчинението им на президента.
Законопроектът е на депутатите Михаил Миков и Ангел Найденов от Коалиция за България, Илко Димитров и Минчо Спасов от НДСВ, Касим Дал и Камен Костадинов от ДПС. За него управляващото мнозинство гласува със 129 гласа "за". Против са гласували Христо Бисеров и Ердинч Хаджиев от ДПС, а Нигяр Джафер (ДПС) е гласувала с "въздържал се", показва разпечатката.
Преди гласуването вътрешният министър Румен Петков коментира, че законопроектът за създаването на агенцията не е най-необходимото нещо на България, съобщи БГНЕС. Той не е против идеята за създаването на Национална агенция "Сигурност", а срещу определени възможни форми за нейната реализация. В сряда от НС прозвуча сериозна воля за промяна на законопроекта между първо и второ четене, посочи Петков. "В законопроекта има механично пренасяне на текстове от Закона за МВР в частта му за Национална служба "Сигурност". Няма го този нов ресурс, който всички искаме да видим", отбеляза министърът, цитиран от БТА.
Нямам проблем с премиера по тази тема, коментира още Петков. На мен лично ми се губят в този законопроект борбата с корупцията и не виждам създаването на нов ресурс по този въпрос, критикува Петков. Той още веднъж каза, че агенцията не е паралелна структура, защото нейното създаване е резултат от законови решения.
В aгенция "Сигурност" ще влязат сега действащите Агенция за финансово разузнаване (сега към МФ), Военното контраразузнаване (МО) и Национална служба Сигурност (МВР). Новата структура ще извършва контраразузнавателна, разузнавателна и оперативно-издирвателна дейност за "наблюдение, разкриване и противодействие на посегателства срещу националната сигурност". Тя ще се ръководи от председател, който ще се назначава с указ на президента по предложение на правителството за срок от пет години. Агенцията ще има и зам.-председатели. Тя ще предоставя информация на президента, на шефа на Народното събрание и на премиера. Парламентарният контрол върху нейната дейност ще се осъществява от комисия на Народното събрание. Новата агенция ще може да използва специални разузнавателни средства при условия, определени с наредба на правителството. Агенцията може да привлича граждани за доброволно сътрудничество.