След широко и задълбочено проучване върху контрола на качеството на атмосферния въздух адвокат е установил, че пунктовете, на които се поставят станциите за измерване на качеството на атмосферния въздух, са далеч от местата, на които има висока концентрация на фини прахови частици.

"Това, до което аз достигнах, може да бъде оприличено на геноцид, който една държава извършва спрямо собствения си народ", заяви адвокат Димитър Площаков пред БНР.

"Националната ни система за мониторинг на атмосферния въздух е компрометирана умишлено от държавните органи. Данните, които системата събира, са недостоверни и не отразяват обективното състояние на атмосферния въздух в страната. Системата е компрометирана в резултат от умишлени действия на органи от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и на Изпълнителната агенция по околна среда. В резултат на всичко това всяка година загиват към 11 хиляди българи, те биват умъртвявани, те не умират от естествена смърт. Изпълнени са всички признаци на престъплението от НК глава 11 "Общоопасни престъпления", раздел 3 "Престъпление против народното здраве и околната среда, това е чл. 353А. Това е законен повод за започване на разследване по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс".

Той припомни данни, че България е начело в Европейския съюз по смъртни случаи вследствие от замърсяването на въздуха: "Световната здравна организация докладва, че за 2019 година в България има настъпили над 10 863 случаи на преждевременна смърт в следствие некачествен атмосферен въздух".

Юристът посочи, че една от измервателните станции в София - тази на "Орлов мост" - е преместена още през 2012 година, като обяснението е било, че в близост до нея има обособен паркинг и че се строи метростанция.

"Строителството на метростанцията отдавна е приключило, паркингът не е използваем, но пунктът не е върнат. Новото място на пункт "Орлов мост" е в двора на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който двор представлява нещо като малък парк в район Младост", каза юристът.

В Пловдив станцията е преместена в периферията на града, съобщи адвокат Площаков, като уточни, че тя е поставена "на едно тихо място, на едно кръстовище, което спрямо натоварените пловдивски кръстовища, може да бъде определено като едно абсолютно безлюдно кръстовище".

Общините нямат никаква отговорност за разполагането на пунктовете, отговорен е министърът на околната среда, категоричен беше юристът.

"Директивата и нашата Наредба 12, която транспонира тази директива от 2010 г., изискват изборът на площадки за автоматичните измервателни станции да бъде протоколиран. Аз поисках такъв протокол от Изпълнителната агенция по околна среда, но ми отговориха, че не могат да ми предоставят, тъй като това, което иска е не факти, а експертен и правен анализ. Тя се сеща, че трябва да извърши такъв анализ, когато един адвокат е поискал от нея, а не когато е поставила станцията", коментира той.

Преди броени дни аналогична информация изнесе и екологичното сдружение "За Земята" след спечелено съдебно дело срещу МОСВ, с което организацията изиска да се оповестят резултатите от доклад за условията за разполагането на пунктовете за контрол на качеството на атмосферния въздух в страната. Документът е изготвен още през 2022 г. по поръчка на тогавашния министър на околната среда. От "За Земята" напомниха, че преди да пратят казуса в съда, от МОСВ са отказали да им предоставят резултатите от въпросния доклад.

В началото на тази седмица от самото екоминистерство пък заявиха, че "твърдението, че разположението на пунктовете за мониторинг не отговаря на изискванията на европейското и националното законодателство, е некоректно и силно преувеличено".