Ако някой от колегите успее да разговаря с френския президент, ще съм много доволна, коментира синдикалната лидерка Янка Такева, цитирана от в. Стандарт. Ще изпратим специална група за разговора. Саркози отърва медицинските сестри, дано спаси и учителите, пише изданието. Френският президент пристига утре и ще остане у нас само 7 часа.
Не мога да приема изказването на Янка Такева, че ще искат помощ от президента на Франция Никола Саркози за учителите, заяви д-р Желязко Христов, президент на КНСБ, цитиран от БГНЕС. Разбирам, че тя се изказва по-емоционално на митингите, но ние сме демократична държава и трябва да решаваме проблемите си сами, каза Христов.
Заради визитата на Саркози 2 дни учителите и възпитателите в детските градини ще организират своя палатков лагер в градинката на Народния театър “Иван Вазов”. Днес следобед, в осмия ден на стачката, министърът на образованието и науката Даниел Вълчев ще се срещне с началниците на Регионалните инспекторати по образование. На нея ще се разисква дали ще се реже от ваканциите заради стачката. Вчера той се срещна с председателя на НС Георги Пирински, за да обсъдят проблема. След срещата им стана ясно, че ще бъдат свикани парламентарните комисии по образование и по бюджет и финанси, където ще бъдат дискутирани исканията на учителите за поетапно 100% увеличение на заплатите и отделяне на 5% от БВП на страната за образование.
Днес парламентът отхвърли предложението на ДСБ за изслушване на премиера Сергей Станишев по проблемите на учителската стачка, предаде "Фокус".