Това съобщи Елка Атанасова от Окръжна прокуратура – Благоевград. Червенков бе изписан вчера от благоевградската болница в добро физическо състояние и с полицейска охрана бе закаран директно в районното полицейско управление за разпит. Срещу него е повдигнато обвинение за причиняването на смърт по непредпазливост на 5 души и причиняването на тежки телесни повреди на 9 души, вследствие на неспазване правилата за движение. В рамките на тези 72 часа ще бъде внесено и искане за налагане на мярка задържане под стража.
Междувременно окръжният съдия Петър Пандев постанови назначаването на съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Иван Червенков, предаде Дарик. Тя ще трябва да бъде изготвена за 24 часа. На въпрос как се чувства в момента, Червенков определи здравословното си състояние с думите “Изпитвам болка в главата около ушите и очите“. Наблюдаващият случая прокурор Христо Георгиев настоя експертизата да определи дали необходимото за Червенков лечение може да бъде извършено в затворническа болница в София.
Преди 2 дни стана ясно, че Червенков е криминално проявен. Той е регистриран 3 пъти за кражби – през 1998 г., през 2001 г., когато е осъден на три месеца условно, и през 2002 г.
Все още не е изготвено заключението за техническата експертиза на автомобилите, с което са се ангажирали експертите от София.
В тежко състояние остава само един от пострадалите на катастрофата, настанени в благоевградската болница, съобщиха от неврохирургичното отделение. В момента още 3 души, ранени при инцидента, са на лечение в Разлог. Все още няма информация за детето, което с тежка черепно-мозъчна травма беше транспортирано до института Пирогов, където се лекуват.
Катастрофата край село Градево е най-тежкият пътен инцидент станал на територията на Югозапада. Товарен камион „Щаер”, управляван от Червенков, връхлетя върху две леки коли и се вряза в самосвал. Най-вероятната причина за инцидента остава претоварване на автомобил и отказ на спирачната система.