Искането е във връзка с продължаващите стачни действия на учителите с оглед възможността да бъдат чути всички гледни точки, съобщиха от МОН, цитирани от БТА. По-късно министър Вълчев заяви, че е възможно още утре да се срещне със учителските синдикати, след като се запознае с втората покана, изпратена му от КТ "Подкрепа". На ултимативни искания не бихме могли да отстъпим, но за конструктивни преговори - винаги сме готови, добави Вълчев. В поканата КТ "Подкрепа" настоява за незабавни преговори за отделяне на 5% от БВП за системата на средното образование, въвеждане на програмното бюджетиране за всички публични системи, в т.ч. и за средното образование и поетапно увеличаване на заплатите на работещите в системата на средното образование, считано от 1 октомври 2007 г.
Днес министър Вълчев не се яви на първата покана за срещата на учителските синдикати в 142-ро училище. Впрочем на срещата не отидоха и председателите на трите учителски синдикати.
Предишния ден премиерът Сергей Станишев привика Даниел Вълчев и Пламен Орешарски. Резултатите от срещата обаче не бяха оповестени. Според източници от финансовото министерство обаче няма изгледи за по-щедра оферта към учителите. Станишев пък заяви,че в кабинета не постъпвало искането на учителите за 3 пъти по 25% скок на учителските заплати.
От синдикатите пък разясниха на учителите,че искането за 3 пъти по 25% увеличение на заплатите не е отстъпление. Ако учителите получат на 1 октомври 25%, следващите 25 % от 1 януари ще бъдат на по-висока база и когато получат от 1 юли другите 25% и към тях се прибавят средствата от заплатата, която учителите получават на три пъти през годината - за Коледа, за 24 май и за 15 септември, тогава увеличението ще бъде около 100% и повече.
Втора седмица стачката продължава. С викове “Оставка”, със свирки и училищни звънци хиляди учители отново изпълниха столичният площад “Независимост”. Синдикатите съобщиха,че вече са получили покана от президента Георги Първанов за среща в четвъртък в 8.30 часа. На нея ще бъдат разисквани учителските заплати за други проблеми в образованието. Говорителят на Единия национален стачен комитет Николай Николов прочете втората покана към министъра на образованието за преговори. В Демократичните общества правителството кани стачкуващите, защото когато стачкуващите започват да канят правителството вече е страшно, допълни Николов.
Междувременно от МОН напомниха, че в сряда ще стане ясно дали просветният министър ще намали ваканциите заради учителската стачка. Вълчев се среща с началниците на регионалните инспекторати по образование, които трябва да как да бъде компенсиран пропуснатия учебен материал в стачкуващите училища.