Това сочат резултатите от проучването Health Consumer Index (Индекс на здравния потребител) за 2007 г., предаде zdrave.net. Данните бяха представени днес в Брюксел, съобщиха от Health Consumer Powerhouse - организацията, осъществила проучването. Индексът на здравния потребител за 2007 класира българската система на здравеопазване на 28-мо място от 29 системи на обществено здравеопазване. Тази година Австрия печели първото място с 806 точки, следвана от Холандия (победителка през 2005), Франция (победителка през 2006), Швейцария и Германия. От пет категории, които включват 27 индекса, България получава 445 точки от 1000 възможни. След нас остава само Латвия.
Д-р Арне Биорнберг, директор на изследването за индекса на здравния потребител, коментира: "Някои правителства вярват, че с това се пестят пари, но нашето мнение е, че не позволява достъпа до специалисти и намаление на цените". Според президента на Центъра на здравните потребители Йохан Хиертквист "България трябва да оцени авангардната роля на лекарите специалисти".
Индексът на здравния потребител представлява годишната класификация на европейските системи на здравеопазване в пет категории, които са ключови за потребителя: права на пациента и информация, време на чакане за лечение, резултати от здравни грижи, предоставяни услуги и достъп до лекарства. За пръв път изследването беше публикувано през 2005 г. Тазгодишното проучване показва още, че повече от половината системи на здравеопазване в Европа систематично отлагат въвеждането на нови лекарства.