Мотивът на Михайлов беше, че чиновниците са бедни и не могат да се сдобият със собственост чрез търгове. До последно и общинските съветници в Несебър гласуваха замени на земи и промяна на плановете на урегулирани поземлени имоти в Равда, Обзор и Слънчев бряг. Част от общинарите дори поискаха да бъде отменена последната сесия, проведена миналата седмица, пише в. Дневник. На финалната си сесия общинарите във Варна прие с изненадващ консенсус две много важни за града решения - избраха строителя на първия в България завод за преработка на отпадъци и отдаде на концесия, но без концесионно възнаграждение на "Химимпорт" 38 дка за строеж на стадион. Прокуратурата вече проверява търга за завода, посочва изданието.
Информацията е по повод скандалните разкрития на Сметната палата, която установи редица нарушения при сделките с общински имоти в София, Пловдив, Варна и Бургас за периода 1998 г.-2005 г. (кметовете на Пловдив, Варна и Бургас изкараха по 2 мандата). Сметната палата нарича "неефективно" разпореждането с общински имоти, предаде БНР.
Близо 1000 разпоредителни сделки с общински имоти са извършени във Варна от 1998 год. до края на 2005 г. От тях в местния бюджет годишно са постъпвали по 1 млн. лв. или едва 1,3% от общите приходи. За сравнение относителния дял на тези приходи в други Черноморски общини, като Каварна например, е над 30%. От проверените 44 сделки само в 3 е постигната равностойна замяна. В продължение на 7 години общинският съвет на Варна не е обсъждал какви са резултатите от сключените сделки. Над 50% от направените замени са без да има правен финансово-икономически и градоустройствен анализ, както и без пазарно проучване, показва одитът на Сметната палата. Преобладават случаите, в които община Варна е предоставяла имоти в Централната и крайбрежната зона на града, а е придобивала парцели в отдалечени райони.
Кметът на Бургас също трябва да предложи антикорупционни правила с разпореждането с общински имоти, смятат от финансовата институция. 255 общински жилища са били продадени в морския град за проверения период. В 170 от случаите общината е получила цена над 18 пъти по-ниска от пазарната.