Това са половината от училищата в Бургас, каза Веска Бъклева, председател на Единния стачен комитет в Бургас, цитирана от Фокус. "Щом Вълчев абдикира образованието, и ние ще абдикираме училището. Стачка до дупка!", обясниха мотивите си представители на синдикатите, предаде Burgasinfo.com.
Вече е готов палатковият лагер на стачкуващите учители пред Националния археологически музей - срещу Министерството на образованието и науката и Президенството. Това съобщи за БТА Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ. В него синдикатите в образованието и учителите събират подписи в защита на искането на стопроцентно поетапно увеличение на заплатите в средното образование. Вече започна поредният протестен митинг, организиран от Единния национален стачен комитет на трите синдиката в образованието. Над 100 000 души, работещи в училищата и детските градини стачкуват ефективно, каза Такева.
Засега няма опасност от провал на учебната година заради стачката на учителите - това пък заяви днес в Пловдив министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. На практика досега били загубени само четири учебни дни в 40% от училищата, където преподавателите не работят, каза Вълчев, цитиран от БТА. Министърът отново отбеляза, че правителството е готово на преговори със синдикатите по увеличението на учителските заплати, но без ултимативен тон: Готови сме на разумен компромис, но такъв трябва да бъде направен от двете страни, каза Даниел Вълчев. Той изрази надежда, че до 10 дни ще има разрешение на конфликта. Вълчев добави, че има възможност да се постигне разумно удовлетворение на исканията на учителите.