В езерото от март до ноември ще могат да се ползват три лодки, девет водни колела и една лодка тип BBQ, от декември до февруари 1200 кв. м от езерото ще стават ледена пързалка. Водата за пълненето на езерото се осигурява от кладенец в близост до него. Прозрачна звукоизолираща ограда ще отдели езерото от автомобилния поток на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Светещият фонтан от страната на "Орлов мост" ще има воден стълб с височина 9,40 м. Петнайсет осветителни тела от ковано желязо ще бъдат поставени до езерото откъм Борисовата градина.
В проекта, който ще бъде завършен през следващия месец, е предвидено възстановяването на ресторанта на островчето, бирария с лятна градина, кафене, рибен ресторант и детска площадка.
Езерото "Ариана" е изградено през 1904 година при управлението на столичния кмет Димитър Петков по проект на инж. Марков. В същата година е построен и мостът, който свързва острова и градината. Когато езерото е изградено, дълбочината му е достигала 1,80 метра, но след два нещастни случая на зимната пързалка, е решено дълбочината да бъде намалена.
Ремонтът на езерото се извършва за сметка на фирма "Профуудс", а договорът й за експлоатацията му е за пет години. Стойността на строително-ремонтните работи е три милиона лева, уточниха инвеститорите.