Това заяви пред Дарик министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Според него големият въпрос на образованието е за неговото качество. В момента за образование се заделят 4.18 процента от БВП. "Нормално е да се иска този процент да се увеличи (учителите настояват за 5% - бел. ред), но това е въпрос на целия бюджетен сектор и трябва да се реши съвместно със синдикатите и по този въпрос да има обществено съгласие", коментира Даниел Вълчев. "Правилният разговор е да кажем къде е учителската заплата в целия сектор на бюджета и тогава да започнем да правим сметки. Не бива да се отказваме от диференцираното заплащане", добави просветният министър.
Искаме ясни критерии, които да приемем в ясен диалог, каза на свой ред Константин Тренчев, лидер на КТ „Подкрепа“. В момента има 16 процента първична неграмотност у нас, допълни Тренчев и коментира, че в образованието не се прави реформа. Пари могат да се намерят, първо, от реализираните икономии в самото министерство и, второ, ставайки приоритетна област, образованието да се облагодетелства в по-голяма степен от бюджета, коментира синдикалният лидер.
Всеки момент когато премиерът, като оглавяващ най-голямата партия в тройната коалиция, може да свика Политически съвет във връзка с учителските стачки. Това заяви лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски в отговор на въпрос налага ли се да има Съвет на тройната коалиция във връзка с протестите на преподавателите, предаде БГНЕС. Ако имам забележки ще ги споделя с когото и да било, включително и с министъра на образованието, заяви лидерът на НДСВ, попитан дали е доволен от работата на Даниел Вълчев. Вчера от учителския стачен комитет апелираха към Сакскобургготски да свали доверието си от министър Вълчев.