Жалбата беше внесена от онкоболната Весела Василева срещу Министерството на здравеопазването.. Тя ще бъде представлявана от юридическия екип на новосъздадения Център за защита правата в здравеопазването. Василева е с рак на гърдата от 1999 г. Вече има метастази в костната, лимфната система и черния дроб поради лъчетерапия с апаратура на повече от 50 години. Това сочат изследванията, направени й в Италия. В края на 2006 г. и началото на 2007 г. й било назначено непрецизирано лечение и са предписани не най-подходящите лекарства, съобщи БГНЕС. Весела Василева завежда делото и заради недостиг и нередовни доставки на лекарства в края на 2006 и през 2007 г. Това е първото дело у нас, при което се предявяват претенции за неточна диагностика поради вида на използваните продукти, както и за морално остаряла апаратура за лъчетерапия.
Създаването на Центъра за защита правата в здравеопазването бе инициирано от Теодора Захариева, която осъди здравното ведомство заради ненавременни доставки на скъпоструващи лекарства, поради което е възпрепятствано лечението й. В момента МЗ обжалва пред Върховния административен съд присъденото й обезщетение от 100 000 лв. Захариева е единствената представителка на пациентите в новосъздадената организация. Сред учредителите й са лекари, юристи, журналисти.
Нашата читателка Нина Атанасова от Пловдив съобщава, че от 20 дни в аптеката на онкодиспансера в града няма лекарството "Фемара". Никой не дава информация кога ще бъде доставено, а в аптечната мрежа го има, но е много скъпо. Как да постъпят онкоболните, които го приемат, пита Атанасова: И от къде можем да получим някакъв отговор? На горещия телефон в здравното министерство никой не отговаря, твърди потърпевшата.