Бургаската учителка е от Руската гимназия в града, предаде Дарик. Тя е една от трите учителки в Бургас, които обявиха вчера гладна стачка. По данните на Единният стачен комитет в момента 6 учителки провеждат такава форма на протест в страната. Това са Емилия Скачова – СОУ “Йордан Йовков” – София, Румяна Омонова, Татяна Романова, Николета Костова, Виолета Давидова и Мария Христова – Гимназия за чуждестранни езици “Васил Левски” – Бургас, предаде "Фокус".
От синдикатите призоваха учителите и персонала в системата на средното образование да не прибягват до такива крайни средства като гладна стачка. Управляващите са незаинтересовани за решаването на проблема и чрез гладната стачка се уврежда живота и здравето на стачкуващите, изтъкват от стачният комитет.
Пети ден продължава стачката в средното образование, организирана от Единния национален стачен комитет на трите синдиката в образованието. Протестиращите учители издигнаха искане на масата на евентуалните бъдещи преговори с кабинета, да се говори за реализирани икономии в образованието от 200 милиона лева, сума, която Янка Такева обяви преди четири дни в Бургас. Според тях тези икономии са от закрити 126 училища в страната, 9 от които в Бургас.“Уморихме се да говорим за преговори, предстоят заплахи“, обяви Таня Новакова от стачния учителски комитет в Бургас.
От образователното министерство обаче заявиха, че реализираните икономии трябва да се търсят от общините, не при тях, тъй като парите са в общините. До 10 дни общините щели да са готови с разчетите за икономиите за деветмесечието, съобщиха още от министерството.
Когато синдикатите решат, че е възможно да не тръгват с искане от 100% увеличение на заплатите и да седнем на масата за преговори без ултиматуми от двете страни, нещата ще се решат много лесно, изтъкна в парламента министърът на образованието Даниел Вълчев. Според него имa достатъчно разум и при двете страни, за да се стигне до решение на проблемите. Без да прехвърлям отговорността, искам да кажа, че е нужно и Народното събрание да играе по-активна роля в намирането на диалога, посочи още Вълчев. Засега няма да се режат ваканциите на учениците заради учителските стачки. Надявам се през следващите дни да постигнем компромис, за да не се налага да се преструктурира учебното съдържание през годината, каза още просветният министър. Вълчев обясни, че днес е изпратил писма до регионалните инспекторати по образование, които да направят анализ на ситуацията за учебната година във всяка една област и в сряда на среща в просветното министерство да направят предложенията си.
И днес учителите продължават с митинги по градовете. Преподаватели от три училища в Бургас обявиха единодушно готовност за напускане на целите колективи от системата на българското образование. Педагозите са от училищата “Пейо Яворов”, “Св. Св. Кирил и Методий” и Гимназията за романски езици “В. Левски”. След като в четвъртък синдикатите призоваха премиера Станишев да поиска оставката на просветния министър, днес те поискаха това и от лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, тъй като министерския мост е на жълтата партия. Двата профсъюза - КНСБ и КТ "Подкрепа" посочват като аргумент,че "вина за днешното положение в системата на средното и висшето образование носи министъра на образованието и науката Даниел Вълчев".
В понеделник стачкуващите учители издигат в София палатков лагер до фонтана пред Националния археологически музей до подписване на стачно споразумение, обявиха още от трите учителски синдиката. Там ще се събират подписи в подкрепа на исканията на работещите в системата на средното образование и ще се повеждат протестни митинги всеки ден от 16.30 ч. до 19.00 ч.