С викове "Победа" и "Оставка" няколко хиляди учители от цялата страна се събраха на митинг между Министерския съвет и президентството. “Пари има, да ги вземат от мутрите, сутеньорите и контрабандистите”, каза учител от 4-то СОУ в София пред "Фокус". Учителите настояваха за оставка на просветния министър Даниел Вълчев и заявиха, че няма да спрат стачката докато не бъдат изпълнени техните искания: поетапно увеличаване на учителските заплати в рамките на 100% от 1 октомври тази година, 1 януари 2008 г. и 1 юли 2008 г. Учителите пяха "Върви народе, възродени", предаде БГНЕС. Председателят на СБУ Янка Такева заяви, че няма да има никакво отстъпление и призова онзи, който предаде учителите, да бъде линчуван на площада. Въпреки че протестиращите обявиха, че техните искания не са политически, Такева поиска оставка на Даниел Вълчев и попита министър-председателя, вицепремиера, депутатите и президента защо се срамуват от учителите. Такева попита още кой манипулира обществото и противопоставя учителите на останалите съсловия. Тя заяви, че "днес е време разделно, защото учителите стачкуват за бъдещето на България".
В протеста участваха учители освен от софийските училища и детски градини, от Враца, Ихтиман, Перник, Сандански, Благоевград, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Карлово, Сопот. Те издигнаха плакат на премиера Станишев като Пинокио, на който пише "За даскало и наука въобще не му пука, но за да капне в катрана и мед рече: "Образованието е приоритет". На лозунгите можеше още да се прочете: "Вън политиците от образованието", "Господа управляващи, спрете геноцида на нацията, времето и българите не ви искаме".
От името на единния стачен комитет протестиращите приеха декларация до президента, премиера и председателя на Народното събрание, в която се обявява, че липсата на конструктивен диалог е довела до ефективна стачка. В декларацията се изразява възмущение, че просветният министър Даниел Вълчев манипулира общественото мнение и през цялото време той и министър-председателя се опитват да противопоставят синдикати на учители. Движението в центъра на столицата беше силно затруднено за повече от 2 часа.
Няма ескалиране на напрежението сред стачкуващите учители, заяви във Враца Даниел Вълчев. Според него днес протестиращите учители били с няколко процента по-малко - 34% (според синдикатите процентът расте и е вече 84%"). Вълчев беше категоричен, че данните, които огласява просветното министерство, са абсолютно точни, защото регионалните инспекторати събирали информация от всяко училище три пъти дневно. В петък на работна среща в министерството ще се решава дали дните на стачката да бъдат компенсирани от ваканцията или пропуснатото учебно съдържание ще бъде наваксано чрез преструктуриране на учебния материал.