Убитият журналист е Кенджи Нагаи, оператор от японска агенция за фото - и видео-информация, предаде БГНЕС. Според контролираната от хунтата национална телевизия при разпръскването на протестните демонстрации са били ранени 11 цивилни, включително една жена, и 31 войници и полицаи. Телевизията твърди, че протестиращите замеряли силите на реда с тухли и размахвали тояги и ножове, което принудило войниците и полицаите да дадат предупредителни изстрели.
САЩ настояват хунтата веднага да сложи край на "насилието срещу протестиращите пацифисти". Европейският парламент пък призова за "целеви икономически санкции".
За съжаление снощи Съветът за сигурност на ООН не можа да гласува резолюция по отношение на военния режим, тъй като представителят на Китай (основен покровител на военния режим) в ООН Ванг Гуангиа заяви, че санкции срещу военната хунта в Мианмар няма “да бъдат от полза”. По думите на представителя на Франция в Съвета за сигурност Жан-Морис Рипер “ситуацията в страната беше обсъдена, но не беше приет съгласуван официален документ, тъй като беше блокиран от Китай”.
Днес Френската петролна компания Тотал (Total) заяви, че не е инвестирала в Мианмар от около 10 години, след като президентът Никола Саркози призова френските фирми, и по-специално Тотал, да замразят инвестициите си в тази страна. Тотал присъства от 1992 г. в Мианмар, където експлоатира газовото находище в Ядана. В момента в Мианмар е останал един филиал на компанията, който наема около 270 души по проекта в Ядана, съобщи БТА.
Според редица политици има начин военната хунта да бъде наказана и то чрез главния й покровител Китай. Например, ако се заплаши Китай с бойкот на предстоящите Олимпийски игри, чийто домакин е той или с икономически санкции.
Вчера за първи път военната хунта, която управлява страната от 20 години, използва насилие срещу протестиращите срещу нея монаси и граждани. Още не е сигурно колко души са били убити, арестуваните са над 200. Двама от лидерите на опозиционната партия Национална лига за демокрация на Анг Сан Су Чи са били задържани в домовете си от силите за сигурност.