Това заяви председателят на Надзорния съвет на "Кремиковци" АД Александър Томов, предаде БГНЕС. Той настоя държавата да каже ще го има ли комбината или не, като подчерта, че до момента държавата не е свършила нищо от шестте ангажимента, които е поела към дружеството, след като то се е издължило на бюджета на 5 май - в деня на рождения ден на министър-председателя.
Ние знаем точно кой стои зад атаките срещу “Кремиковци”. Това са страхотни интереси, но не желаем да ги назоваваме на този етап. Искаме те сами да излязат от анонимност, коментира Томов. Според него апетитите са преди всичко към земята на “Кремиковци”, който е разположен на общо 12 000 декара, чиято стойност в момента се оценява на 250 млн. евро. Има пряка връзка между атаките срещу “Кремиковци” от Брюксел и от София, смята още Томов. Той посочи, че една от целите е собственикът на “Кремиковци” Прамод Митал да се откаже от завода си в България.
Томов съобщи също, че “Кремиковци” има готовност да плати за всекидневни измервания на въздуха в района, като в момента се настоява със средства на комбината да се направят измервания за чистотата на въздуха в 4 района – Младост, Княжево, Люлин и Подуяне. От комбината твърдят, че в момента няма превишаване на нормите на серен двуокис във въздуха и се работи по екологичната програма на дружеството. Следващата седмица ще бъде представена идеята за превръщането на “Кремиковци” в търговско-индустриална зона, която ще даде възможност и на други компании да инвестират в района. До този момент има провян интерес от 10-15 компании. “Кремиковци” да се превърне в екологично чиста търговско-индустриална зона предлага ръководството на металургичния комбинат.