На камион, подобен на самосвала Щайер, който причини тежката катастрофа на 24 септември, ще бъде монтирана ламаринена наставка, чрез която ще се увеличи обемът на товара. Камионът ще бъде пуснат в движение в същата отсечка, като целта е да се установи дали евентуално претоварване е причина за катастрофата. Това съобщи комисар Титянов, шеф на областната дирекция на полицията, пред Дарик радио. В момента тече разпитът на 7 свидетели на тежката катастрофа. Също днес започна и техническата експертиза на камиона. Експерти от София ще установяват причината, поради която шофьорът не е успял да спре.
Областната инспекция по труда (ОИТ) в Благоевград е започнала свое разследване. Проверява се фирмата "Благов" ЕООД, в която работи Иван Червенков, шофьорът на камиона, причинил произшествието, както и договорните й взаимоотношения с дружеството "Главболгарстрой", което е главен изпълнител на ремонтните дейности по пътя Симитли-Разлог. Ще бъде проверено всичко, свързано с организацията на безопасността във фирмата и задълженията на работодателя, включително и това дали шофьорът е имал застраховка "Трудова злополука". Установено е, че шофьорът Иван Червенков е имал сключен договор с фирмата.
Състоянието на най-тежко пострадалите продължава да е критично. Двама от приетите в благоевградската болница, които са с черепно мозъчни травми, кръвоизливи и множество фрактури, продължават да са с опасност за живота. Засега няма информация за детето, което бе прието в "Пирогов" в критично състояние. Шофьорът на камиона ще е под полицейска охрана до излизането му от болницата. Целта е да се предотврати повторен опит за самоубийство, какъвто той е направил, разбирайки равносметката от катастрофата. Червенков се опитал да скочи от прозореца на болничната стая.