Методите, с които тези правителства управляват света са отживели, тъй като техните възгледи са погрешни. Те нямат ясна стратегия за разрешаването на различни проблеми, включително в Ирак, Афганистан, Палестина и Ливан. Това заяви иранският президент Махмуд Ахмадинеджад на общата политическа дискусия в рамките на 62-та сесия на Общото събрание на ООН, която се откри вчера в Ню Йорк. Ахмадинеджад попита представителите на Общото събрание дали “най-сетне не са разбрали, че времето на империите отмина”.
"В обръщението си Ахмадинеджад се отнесе с презрение към намесата на западните държави в енергийната политика на Иран и заяви, че досието по иранската ядрена програма е затворено, пише британският в. “Индипендънт”, цитиран от "Фокус". Той каза, че ядрената програма на страната е изцяло мирна и че всички етапи от развитието й са следени от МААЕ и трябва да си останат проблем само за МААЕ.
Иранският президент поиска промяна на структурата и статута на Съвета за сигурност на ООН, който в течение на няколко години обсъжда „иранското ядрено досие“. „Сред неефективните органи на ООН първо място заема Съветът за сигурност, някои от членовете на който действат като обвинители, съдии и палачи“, каза Ахмадинеджад.
В своето изказване по-рано президентът Буш посочи страните, които нарушават Декларацията за правата на човека: „Всяка цивилизована нация трябва да поеме отговорността да защити народите, страдащи от диктатури. В Беларус, КНДР, Сирия и Иран брутални режими отказват на своите нации основополагащи принципи, фигуриращи в Декларацията“, подчерта стопанинът на Белия дом.
Според френския президент Никола Саркози, който произнесе първата си голяма реч пред международната общност, иранската ядрена програма, крие “неприемлив риск за стабилността на региона и света”.