Литва се съгласи да затвори атомната централа Игналина, чийто реактори са от същия тип като тези, причинили бедствието в Чернобил, но политиците се опитват да запазят източника на евтина електроенергия. Един от реакторите на централата вече е изключен, пише в. ''Дневник'', на който се позова expert.bg. “Удължаването на живота на реакторите може да е полезно както за Литва, така и за Европа, тъй като този вид евтина енергия няма да увеличи зависимостта от руските енергийни ресурси“, заяви министърът на икономиката Витас Навикас.
Работещият реактор на Игналина предоставя 70% от енергията на Литва. Според министъра той може да продължи да работи до 2012 г., когато се очаква завършването на трасетата за пренос на енергия от Полша и Швеция.
Очаква се правителствена комисия да обсъди въпроса в петък. Министърът на икономиката силно се надява, че ЕС ще вземе под внимание “практичните аргументи“, като увеличаването на цените с 40% след затварянето на реактора.
ЕС ще се противопостави на удължаването на живот на Игналина, тъй като това ще създаде нежелан прецедент за новите страни членки. Председателят на Европейската комисия Барозу заяви пред литовският парламент през март, че няма възможност да бъде променен присъединителният договор на страната, според който тя се съгласява да затвори атомната си централа.
Литва ще строи нова ядрена електроцентрала с капацитет 3.200-3.400 мегавата в близост до Игналина, но това ще стане най-рано през 2015 г.