Британският седмичник, цитиран от БГНЕС, разкри, че представители на министерството на вътрешните работи са на мнение, че вратите не трябва да бъдат отваряни за двете източноевропейски страни и ще препоръчат запазване на сегашните ограничения за най-малко още една година. Прогнозите за броя на румънците и българите, които биха дошли във Великобритания, ако ограниченията бъдат премахнати варират от 40 хил. до 300 хил. души.
Планът стана повод за конфликт между министерството на вътрешните работи и министерството на външните работи, като последното застана начело на призивите за премахване на ограниченията. Неминуемият сблъсък подчертава задълбочаващите се различия в правителството за най-добрия начин за справяне с икономическата миграция и идва, след като тази седмица трима полицейски началници поискаха помощ за да се справят с притока на имигранти от Източна Европа, коментира изданието. Строгите ограничения за българите и румънците, търсещи работа във Великобритания, бяха обявени миналата година. Министерството на вътрешните работи обеща да преразглежда всяка година тази мярка. Препоръката му за удължаване на забраната вероятно ще бъде разкритикувана от правителствата на Румъния и България, които се оплакаха, че са третирани като държави “втора класа”.
Според доклад, цитиран от в. “Индипендънт” имиграцията от Източна Европа, Африка и Азия създава вече постоянен приток на кандидати за обслужващ домашен персонал, като все повече имигранти биват наемани да се грижат за децата и да почистват тоалетните в домовете на британците. Всичко това наподобява нещо като международна класова система, коментира изданието.