Това научи БГНЕС от източник в Министерството на икономиката и енергетиката. Причината е, че има силен натиск върху Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от Националната електрическа компания (НЕК). Затова комисията трудно ще задържи сегашните цени на ел. енергията, коментираха експерти.
От 1 юли тази година след едномесечни обсъждания и натиск от всички по веригата на доставка на ел. енергия се стигна до поскъпване тока от 7,5 % за битови абонати. Най-голямо беше повишението на тарифата, по която електроразпределителните дружества купуват тока от НЕК - с 13.15%. Компанията обаче настояваше за 24.5% увеличение на тази цена и обяви, че е изправена пред фалит, заради намалелите приходи от електроразпределителните дружества в страната. Според сметките на НЕК за периода 2002-2006 г. загубите на компанията от продажбите на ток са около 380 млн. лв. Новото поскъпване на цената на ел. енергията ще предотврати допълнителните финансови затруднения за компанията, което е и една от основните причини за очакваното повишаване на стойността на ел. енергията.
В момента цената на тока през деня е 15,7 ст. за киловатчас, а за нощната – 10 ст. При средно потребление от 300 киловата електроенергия по дневната тарифа и около 100 киловата по нощната сметките на домакинствата са около 57 лева. Ако увеличението бъде прието от ДКЕВР, месечните сметки за ел. енергия ще нарастнат с около 6 лв. Дневната тарифа ще скочи на 17,27 ст. за киловатчас, а нощната на 11 ст.