Това е второто поискано поскъпване от “Софийска вода за тази година. На 1 май кубик вода стана 1.06 лв. с ДДС вместо действащата до 30 април цена от 85 ст. Според Грег Ендемано до ноември “Софийска вода“ ще изпълни трите условия, които е поставила Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за одобряване на новото поскъпване. Едното от условията е инвестиции в размер на 15 млн. лв., които “Софийска вода“ ще направи дотогава, второто е водоснабдителната фирма да получи външно финансиране за осъществяването на бизнес-плана си за следващите две години, а третото е Столичната община да одобри изразходването на 15-те млн. лв.
В четвъртък Ендемано заяви, че условията ще бъдат изпълнение до месец ноември. От Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) декларираха готовност да отпуснат кредит от 50 млн. лв. за капиталови разходи на "Софийска вода". Освен тях концесионерът ще получи възможност да усвои безвъзмездно отпуснатите 116 милиона лева по програма ИСПА за рехабилитиране на водопреносната мрежа на града.
В същото време столичният кмет Бойко Борисов заяви, че преговорите между СО, “Софийска вода” и ДКЕВР за промяна на концесионния договор продължават. Преди 10 дни регулаторът върна споразумението между страните заради записаната норма за възвращаемост на вложения капитал от 17 % в полза на компанията.
Заявки за поскъпване на водата са направили и редица още ВиК дружества в страната, като те се движат в рамките на 30%. През последните седмици почти не минава ден, без да получим поредното искане, съобщиха пред “Сега“ източници от ДКЕВР. Рекордът принадлежи на ВиК-Добрич, което настоява за 32% поскъпване, т.е. от сегашните 1.81 лв. на кубик цената да стане 2.40 лв. с ДДС. В момента най-скъпа вода плащат жителите на Разград - 2.32 лв. с ДДС.