Коментари - Отново поскъпва софийската вода | dnes.dir.bg
назад

Отново поскъпва софийската вода

“Софийска вода“ ще поиска от ДКВЕР след ноември цената на водата за София да стане 1.22 лв. с ДДС, съобщи Грег Ендемано изп.директор на “Софийска вода“.

Обратно в новината

Коментари - Отново поскъпва софийската вода | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ние сме си виновни ,само си пишем по форумите а нито веднъж не излязохме да протестираме на улицата срещу закони,концесии и т.н.,които са в явен ущърб на интересите ни като хора и народ

Ние сме си виновни ,само си пишем по форумите а нито веднъж не излязохме да протестираме на улицата срещу закони,концесии и т.н.,които са в явен ущърб на интересите ни като хора и народ

Помни ли някой при какви условия Интернешънъл уотър спечели търга за концесията на софийската вода? Най-важното беше че предложи най-ниска цена за кубик вода, която ще доставя на софиянци и ангажимент в срока на концесията ( за целия период, а не само за първите три години) да не повишава цената на водата с повече от 25%. При тази оферта от търга отпаднаха големи европейски компании, които са комунални оператири като френската компания Дез О . Не съм служител на франсетата, просто си спомням, че избрът на Интернешънъл уотър, която е неголяма квартална компания - обслужва няколко района в Лондон, беше предизвикал изумление, защото бяха дали твърде ниска, дъмпингова щена за кубик вода, бяха обещали милиони инвестиции, които нямаше как да направят защото не са голяма компания. Тогава Софиянски бърза да се налапа с комисионната, защото беше ясно че този договор няма дълго да бъде с тази смешно ниска цена обявена от концесионера Интернешънъл уотър

На какво основание, след като Софийска вода не влага абсолютно нищо и печалбата и вероятно е 1000 %. Водата трябва да бъде безплатна, както е на запад.

Съгласна съм, че водата е национално богатство и стратегическа суровина и конституцията трябва да гарантира правото на всеки българин да има достъп до нея без да бъде рекетиран с цени и качество! Още повече този въпрос ще се налага на общественото мнение във връзка с промените в климата и намаляването на горските площи във връзка с големите пожари през последните години.За съжаление държавниците ни не мислят по адекватен държавнически начин за това, а потърпевшите сме ние, електоралните единици, каквито сме в техните очи. Наистина, печалбата във фирмите, които стопанисват водния ресурс е огромна и партиите се облагодетелстват от това, въпреки че си мислят, че този прост, мълчалив български народ не разбира нищо по въпроса. Не напразни са партийните назначения и във държавните структури, имащи отношение към водните ресурси. Сега Софийска вода прави предложение за ново поскъпване на водата ни, но аз като една обикновена потребителка на тяхната стока си задавам въпроса - на какво основание? Дали да плащам повече за калта, която получавам, дали за разкопаваните непрекъснато улици и некачественото им възстановяване или за големите количества хлорна вар, които пием, защото е факт, че в София няма адекватна пречиствателна станция! Някой да е чувал през последната година кметът или който и да е друг политик да говори по въпроса с пречистването на софийската вода? Дори и сега, г-н Борисов избягва този въпрос. Нали щеше да разваля договора? Какво се случи, че си замълча по въпроса? Защо близо 2 милиона столичани консумират мръсна вода, нетърпимо миришеща сутрин на хлор? Къде са санитарните органи да ни кажат какво е допустимото количество хлорна вар ? Аз се изприщвам като се измия с нея, а ние трябва и да я пием и готвим с нея! Дори котката ми отказва да я пие! Не съм съгласна да плащам повече за мръсна вода, за хлор, вреден за здравето на семейството ми / дъщерите ми са алергични към хлора и съм принудена да купувам минерална вода всеки ден, въпреки че ми доставят вода в къщи от това дружество /,не искам да плащам за некачествените им ремонти, защото всеки ден се спъвам в пропадналата дупка пред входа ни, резултат от многото инвестиции на Софийска вода. За съжаление, ние тук във форума си пишем, споделяме мнение, но едва ли някои от отговорните фактори ще си направи труда да ги прочете и се загрижи за решаването на проблема.

Водата, парното, тока,таксито,храната и т.н. до... Орландовци.

Повишението на цената на водата да не прелее чашата!

АБЕ ХОРА ЗАЩО СЕ ТРЪШКАТЕ И ПЪШКАТЕ, ЧЕ ПАК УВЕЛИЧАВАТ И ВОДАТА. ТА ТО ВСЕКИ ДЕН СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО - ТОК,ПАРНО,ХРАНА И Т.Н. САМО В ПИСАНЕ В ИНТЕРНЕТ НЕ СТАВА, А И ОТДАВНА НЕ СМЕ ЧУВАЛИ НЯКОЙ ОТ ТЕЗИ ПО ИЗВЕСТНИЧКИТЕ КОЙТО УВЕЛИЧАВА ЦЕНИТЕ ДА Е НАПАДНАТ. ВРЕМЕ Е. ТАЗИ ДЪРЖАВИЦА БЕЗ БОЙ И ВОЙНА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ДОКАТО НИ КОМАНДВАТ - АМЕРИКАНЦИ,ТУРЦИ,ЦИГ ТА СЕГА ОТ ТАЗИ ГОДИНА Е ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ НИ НАТРЕСОХА - ХА ДА Е ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ УВЕЛИЧЕНИЕТО........

Ами във Варна плащаме по 1.73 лв. кубик вода и сигурно ще се увеличи още.Винаги в София цените на водата,автобусните билетчета и т.н. са били по-евтини от който и да е друг град в България.ЗАЩО?

Мафия- само това има в България!!! Една шибана мафия!!!!!!!

Честита ви по-скъпа вода!То пак цената ще е по-ниска от тази в нашия град.Поне от 5-6 години ние плащаме над 1.30 лв кубик вода.Свиква се,софиянци,свиква се и на тези цени!

Тези пак ни серът на живота!!!!!!

Това е безобразие, тия мафиоти ни удариха във всички стоки които са жизнено важни за живота. Ей пробвайте с ДДТ. Така ще ни свършите напълно!

Смърт на монополистите !

Хората от ВиК си плащат където трябва и ако решат, ще наложат цена от 5 лева на литър. Ако не ви харесва - ей къде е Европа. Такава путьовщина, като в Бълхария няма никъде.. дори в Тамбукту и Албания се обиждат на българин.

знаете ли че шефа на софийска вода зема 50 000 лв месечна заплата?

Фирмата се казваше ОМОНИТ и беше назначена от Столична община. ББ за радост не я е махнал просто се прие закон според който надзора и ценообразуването на ВиК дружествата се осъществява от ДКЕВР. Не че ОМОНИТ беше цвете ама сегаконтрол няма. И всички са доволни от това бъди сигурна. Проследи колко пъти се смениха настроенията на ББ и верните му другари - Р.Желязков и проф. Тасев за поеслената 1 год.

Норма на капитала. ТОва толкова сладко понятие което всеки тълкува както си поиска. Първо в концесиония договор тази норма не е 17 а 20% и не е за собствения капита а на целия капитал (собствен и привлечен). Странно ДКЕВР колко бързо забрави своето решение в което сами те признаха тези 17%. Ама кучетата нека си лаят .... софияни ще платят всичко споко. Иначе IBRD в ролята си на акционер и кредитор явно е говов да подпише всичко в името на ВИСОКАТА цена. НОрмално би казал всеки лихвар, важното е парите да се въртят. Тази история е толкова жалка и трагична и показва как ни приемат на запад финансиращите институции. В крайна сметка ние сами се вкарахме в тази игра. Имъкването е 250 млн. лева неустойка и 100 млн. заеми - който иска да ги покрие и всички ще са доволни.

Кой проверява фирмата за изпалнение на поетите ангажименти. Преди имаше една фирма, но ББ я отстрани и сега приема казаното от Софийска вода за вложените средства за истинно. Пък той и за боклука говореше, но просто смени Вълка със свои , по-близки фирми. Така плашеше и с водата, как ще развали концесията, но след тази негова заплаха вдигнаха цената на водата. Това им трябваше на Софийска вода и след като захапаха пръста, сега ще захапят и ръката. Софиянци пък много си отстояваха правата, но вече май са доволни от големите си заплати и покачването на цените не ги стряска.

Слава Богу парите по ИСПА не ги усвоява Софисйка вода. Тя дори не е страна по финансирането. Там схемата е Сточлина община-МОСВ-IBRD. Но за да се увеличи цената кой знае какво ще чуем. Иначе ясно след изборите време е да захлебим защото 2 години суша. Бас ловя че ще стане факт цената преди Коледа. Иначе на специалистите бих препоръчал да прегледат финансовите отчети на дружеството. Интересно е наистина. Иначе и първия доклад за цената на СВ преди общественото обсъждане също може да изясни нещата. Но кой помни такива неща.

Дадоха ел разпределението на чужденци,единственат рафинерия Нефтохим ,водата,добива на злато,БТК,дори контрола по митниците/Краун ейджънс/ и какво ли още не.Че то нашите правителства като не мислят за собствения си народ,какво да очакваме от чуждите монополисти?Разпрода за жълти стотинки цяла една държава,сега ни баламосват с предизборни лъжи,а ние се свиваме като мишки,мърморим ,псуваме и плащаме с последните си жалки пари надутите европейски цени за всевъзможни боклуци и калпави услуги.До кога,няма ли край това волско,нечовешко наше търпение?

VAV VSQKA DARJAVA IMA MAFIA-A TUK MAFIATA SI E NAPRAVILA DARJAVA

На оръжие....

Така е, когато английския концесионер си взима заплата 68 000 лева на месец, инвестирал е само 500 000 лева за оправяне на ВИК и през цялото време и живее на Луната, а бат Бойко-проЗтия пожарникар не си мръдна пръста да развали този грабителска концесия за софиянци и тяхното национално богатство -водите, от което зависи живота им!

За всичко е виновен най-наглият и безскрупулен крадец в София Софиянски! Докога ще ги търпим,включително и сега управляващите!

Ако това може да ви успокои,положението е същото навсякъде.Водата е мръсна и скъпа.А ние сме търпеливи до идиотизъм.

Направиха в София пристанище, и сега е нормално едно такова увеличение

По-голяма глупост от тази да си дадеш водата на концесия и то на чужденци НЯМА.Това е Вода!Гледах предавания по телевизията за това какви печалби трупат англичаните на нашия гръб и за капак ги изнасят в АНГЛИЯ.И после защо животът в тези страни е несравним с нашия.Ние сме народ Овце.Затова непрекъснато ще ни увеличават данъците и цените на стоките.Докога ще издържим.

po konstitucia vodata be6e vsenarodno bogatstvo... a spored mafiata trebva i vyzduha da pla6tate ... TO4ETE SEKIRITE, 4E IMA TIKVI ZA CEPENE!!! :)

Има ли концесионер/инвестит - той си гони интереса т.е. печалба. Принципно лошо няма. Най-добри са инвестициите в стока, за която не влагаш нищо, а само управляваш. Еле ако е от първа неоходимост (като вода, петрол....) В случая - без вода никой не може. Отклонявам се малко, ама в световен мащаб нещата са разделени така - американците управляват петрола, британците - водата. В тази връзка скоро имаше едно много добро предаване в тази тема и как са решили проблемите в различните държави. Ставаше въпрос за България и анализ на опита в другите държави. Излиза, че българия следва опита на Индонезия или Филипините (може и двете) където всички ВиК дружества се държат от британски фирми (същата като у нас) и следствие на многото вложени инвестиции в сититата пият най-скъпата вода, а в предградията тя просто липсва (същото се отнася и до инфраструктурата). Следствие на това ескалира напрежение. Същото вече е минало своя пик в друга (Южноамериканска) държава, където правителството се принудило да си върне контрола над водата, като е изплатила огромно обезщетение на фирмата концесионер (пак същата, пак британска)... Проблем с модернизацията на ВиК имат и в Германия. И там мислят по въпроса за отдаването на тази дейност, НО проучвайки световния опит в областта, а и следвайки държавната си политика и конституция - за момента си остава статуквото. А то е - всички ВиК са публични държавни дружества, защото по конституция всеки има право на достъп до жизненоважните неща катоводата, въздуха..., следствие на което никой не може да придобива изключителните права върху тях, корто е гарантирано и със закон. Дори и да генерира загуби, суровината е от стратегическо значение за осигуряване на социален мир, просперитет и суверинитет на нацията. Последното е много сериозен довод! Защото учредят ли се частни права върху тази суровина, то те в един момент могат да се окажат собственост на враждебна държава и/или да се използват за дестабилизация на страната. Напомням, че в свободния пазар не могат да се налагат ограничения на кого да продаваш, както и че има начини това да се заобиколи! Такова е виждането на германците! При това на редовите граждани (интервюта на улицата)... а натиска за учредяване на частни права над водата идва от политическите среди. Доброто в случая (за потребителите) е, че подобно действие е възможно единствено чрез референдум...навреме добре са си го измислили закона! Държавнически!

Аман от монополисти бе !

Има ли концесионер/инвестит - той си гони интереса т.е. печалба. Принципно лошо няма. Най-добри са инвестициите в стока, за която не влагаш нищо, а само управляваш. Еле ако е от първа неоходимост (като вода, петрол....) В случая - без вода никой не може. Отклонявам се малко, ама в световен мащаб нещата са разделени така - американците управляват петрола, британците - водата. В тази връзка скоро имаше едно много добро предаване в тази тема и как са решили проблемите в различните държави. Ставаше въпрос за България и анализ на опита в другите държави. Излиза, че българия следва опита на Индонезия или Филипините (може и двете) където всички ВиК дружества се държат от британски фирми (същата като у нас) и следствие на многото вложени инвестиции в сититата пият най-скъпата вода, а в предградията тя просто липсва (същото се отнася и до инфраструктурата). Следствие на това ескалира напрежение. Същото вече е минало своя пик в друга (Южноамериканска) държава, където правителството се принудило да си върне контрола над водата, като е изплатила огромно обезщетение на фирмата концесионер (пак същата, пак британска)... Проблем с модернизацията на ВиК имат и в Германия. И там мислят по въпроса за отдаването на тази дейност, НО проучвайки световния опит в областта, а и следвайки държавната си политика и конституция - за момента си остава статуквото. А то е - всички ВиК са публични държавни дружества, защото по конституция всеки има право на достъп до жизненоважните неща катоводата, въздуха..., следствие на което никой не може да придобива изключителните права върху тях, корто е гарантирано и със закон. Дори и да генерира загуби, суровината е от стратегическо значение за осигуряване на социален мир, просперитет и суверинитет на нацията. Последното е много сериозен довод! Защото учредят ли се частни права върху тази суровина, то те в един момент могат да се окажат собственост на враждебна държава и/или да се използват за дестабилизация на страната. Напомням, че в свободния пазар не могат да се налагат ограничения на кого да продаваш, както и че има начини това да се заобиколи! Такова е виждането на германците! При това на редовите граждани (интервюта на улицата)... а натиска за учредяване на частни права над водата идва от политическите среди. Доброто в случая (за потребителите) е, че подобно действие е възможно единствено чрез референдум...навреме добре са си го измислили закона! Държавнически!

Нали ББ щеше да прекратява тая измислена концесия? Какво стана? Само приказки. Пак гласувайте за този смешник. Само знае да говори, а да свърши нещо не го търси.

нестига ,че водата в софия е жаборняк ама трябва да я плащаме на по-висока цена .като им се обадиш за повреда тия мърльовци идват ,след 2-3 седмицци . питам общинарите до кога гражданите ще плащат за безхаберието на софийска вода .?!?ремонти и подобряване на тръбопровода няма а пари се пръскат за щяло и нещяло.

Ние сме си виновни ,само си пишем по форумите а нито веднъж не излязохме да протестираме на улицата срещу закони,концесии и т.н.,които са в явен ущърб на интересите ни като хора и народ

Ние сме си виновни ,само си пишем по форумите а нито веднъж не излязохме да протестираме на улицата срещу закони,концесии и т.н.,които са в явен ущърб на интересите ни като хора и народ

Помни ли някой при какви условия Интернешънъл уотър спечели търга за концесията на софийската вода? Най-важното беше че предложи най-ниска цена за кубик вода, която ще доставя на софиянци и ангажимент в срока на концесията ( за целия период, а не само за първите три години) да не повишава цената на водата с повече от 25%. При тази оферта от търга отпаднаха големи европейски компании, които са комунални оператири като френската компания Дез О . Не съм служител на франсетата, просто си спомням, че избрът на Интернешънъл уотър, която е неголяма квартална компания - обслужва няколко района в Лондон, беше предизвикал изумление, защото бяха дали твърде ниска, дъмпингова щена за кубик вода, бяха обещали милиони инвестиции, които нямаше как да направят защото не са голяма компания. Тогава Софиянски бърза да се налапа с комисионната, защото беше ясно че този договор няма дълго да бъде с тази смешно ниска цена обявена от концесионера Интернешънъл уотър

На какво основание, след като Софийска вода не влага абсолютно нищо и печалбата и вероятно е 1000 %. Водата трябва да бъде безплатна, както е на запад.

Съгласна съм, че водата е национално богатство и стратегическа суровина и конституцията трябва да гарантира правото на всеки българин да има достъп до нея без да бъде рекетиран с цени и качество! Още повече този въпрос ще се налага на общественото мнение във връзка с промените в климата и намаляването на горските площи във връзка с големите пожари през последните години.За съжаление държавниците ни не мислят по адекватен държавнически начин за това, а потърпевшите сме ние, електоралните единици, каквито сме в техните очи. Наистина, печалбата във фирмите, които стопанисват водния ресурс е огромна и партиите се облагодетелстват от това, въпреки че си мислят, че този прост, мълчалив български народ не разбира нищо по въпроса. Не напразни са партийните назначения и във държавните структури, имащи отношение към водните ресурси. Сега Софийска вода прави предложение за ново поскъпване на водата ни, но аз като една обикновена потребителка на тяхната стока си задавам въпроса - на какво основание? Дали да плащам повече за калта, която получавам, дали за разкопаваните непрекъснато улици и некачественото им възстановяване или за големите количества хлорна вар, които пием, защото е факт, че в София няма адекватна пречиствателна станция! Някой да е чувал през последната година кметът или който и да е друг политик да говори по въпроса с пречистването на софийската вода? Дори и сега, г-н Борисов избягва този въпрос. Нали щеше да разваля договора? Какво се случи, че си замълча по въпроса? Защо близо 2 милиона столичани консумират мръсна вода, нетърпимо миришеща сутрин на хлор? Къде са санитарните органи да ни кажат какво е допустимото количество хлорна вар ? Аз се изприщвам като се измия с нея, а ние трябва и да я пием и готвим с нея! Дори котката ми отказва да я пие! Не съм съгласна да плащам повече за мръсна вода, за хлор, вреден за здравето на семейството ми / дъщерите ми са алергични към хлора и съм принудена да купувам минерална вода всеки ден, въпреки че ми доставят вода в къщи от това дружество /,не искам да плащам за некачествените им ремонти, защото всеки ден се спъвам в пропадналата дупка пред входа ни, резултат от многото инвестиции на Софийска вода. За съжаление, ние тук във форума си пишем, споделяме мнение, но едва ли някои от отговорните фактори ще си направи труда да ги прочете и се загрижи за решаването на проблема.

Водата, парното, тока,таксито,храната и т.н. до... Орландовци.

Повишението на цената на водата да не прелее чашата!

АБЕ ХОРА ЗАЩО СЕ ТРЪШКАТЕ И ПЪШКАТЕ, ЧЕ ПАК УВЕЛИЧАВАТ И ВОДАТА. ТА ТО ВСЕКИ ДЕН СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО - ТОК,ПАРНО,ХРАНА И Т.Н. САМО В ПИСАНЕ В ИНТЕРНЕТ НЕ СТАВА, А И ОТДАВНА НЕ СМЕ ЧУВАЛИ НЯКОЙ ОТ ТЕЗИ ПО ИЗВЕСТНИЧКИТЕ КОЙТО УВЕЛИЧАВА ЦЕНИТЕ ДА Е НАПАДНАТ. ВРЕМЕ Е. ТАЗИ ДЪРЖАВИЦА БЕЗ БОЙ И ВОЙНА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ДОКАТО НИ КОМАНДВАТ - АМЕРИКАНЦИ,ТУРЦИ,ЦИГ ТА СЕГА ОТ ТАЗИ ГОДИНА Е ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ НИ НАТРЕСОХА - ХА ДА Е ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ УВЕЛИЧЕНИЕТО........

Ами във Варна плащаме по 1.73 лв. кубик вода и сигурно ще се увеличи още.Винаги в София цените на водата,автобусните билетчета и т.н. са били по-евтини от който и да е друг град в България.ЗАЩО?

Мафия- само това има в България!!! Една шибана мафия!!!!!!!

Честита ви по-скъпа вода!То пак цената ще е по-ниска от тази в нашия град.Поне от 5-6 години ние плащаме над 1.30 лв кубик вода.Свиква се,софиянци,свиква се и на тези цени!

Тези пак ни серът на живота!!!!!!

Това е безобразие, тия мафиоти ни удариха във всички стоки които са жизнено важни за живота. Ей пробвайте с ДДТ. Така ще ни свършите напълно!