Това заяви Ива Станкова от Коалиция за България при обсъждането на първо четене на законопроект за промени в Закона за здравето. Предложението предвижда връщането на училищните медицински кабинети с цел подобряване на профилактиката на децата и намаляване на заболеваемостта. Лекарите ще водят отчет за здравето на децата и ще контролират техния стоматологичен статус. Те ще сключват трудов договор с общината и ще имат ръководна роля в лечебно-профилактичната дейност в училищата, детските градини и домовете за деца, извън тази на личния лекар, и това е крайно необходимо, се посочва в мотивите на вносителите. В проектозакона е предвидена годишната издръжка на един кабинет да е 1200 лева.
Няма да има достатъчно лекари, желаещи да упражняват своята професия в училищните кабинети, прогнозира председателят на здравната комисия в Народното събрание Борислав Китов от БНС. По думите му при средна заплата от около 300 лева да практикуват професията си в училищата ще се съгласят само пенсионери. Според него основният проблем бил, че в предложенията за промени в закона е отбелязано, че лекарите от тези кабинети няма да имат право да назначават изследвания или лечение защото няма да имат договори с НЗОК. Липсата на координация между училищни лекари и общопрактикуващи лекари няма да доведе до подобряване на профилактиката, а тя ще си остане както е до момента, заяви Китов. Ива Станкова контрира, че само във Варна около 30 лекари чакали да бъдат назначени.
От публикуваната досега информация за промените в закона не става ясно кой лекар - семейният или училищният - ще диспансеризира децата и кой ще отговаря за ваксинациите им.