Това разпореди министър Джевдет Чакъров след проверка в Национален парк „Рила”, извършена от експерти от дирекцията на парка, РИОСВ-София и МОСВ.
Проверката установи, че са започнали строителни дейности по пътя без Оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/. Възложител на пътя е община Сапарева баня, която не е уведомила РИОСВ-София за проекта и не е провела процедура по глава 6 от Закона за опазване на околната среда. По останалите констатации от проверката трябва да се произнесе дирекцията на НП ”Рила”, съобщи БТА.
Миналата седмица коалицията от 17 природозащитни организации „За да остане природа в България” съобщи, че за пътя и за лифта към Седемте Рилски езера не са правени ОВОС-и. „Това нарушава Закона за опазване на околната среда. За лифта няма отдадена концесия в нарушение на Закона за държавната собственост и Закона за концесиите. Това автоматично го прави незаконен. С навлизане на съоръженията на територията на националния парк Рила се нарушава и Законът за защитените територии и плана за управление на парка", съобщи инж. Тома Белев от Федерация на природозащитни сдружения "Зелени Балкани". Природозащитниците настояха прокуратурата да потърси отговорност от длъжностните лица в Община Сапарева Баня и Рила спорт АД, самонастанили се в изключителна държавна собственост, каквато е Национален парк Рила съгласно Конституцията и законите на България. Те се заканиха да информират европейските институции и медии.