Номинациите са одобрени от Политическия съвет на парията, каза председателят на предизборния щаб на жълтите Милен Велчев, цитиран от БГНЕС. Сред подкрепените от НДСВ са Димо Гяуров за Варна, Цонко Цонев за Каварна, Евгений Желев за Стара Загора, Румен Рашев за Велико Търново, Стефан Дамянов за Казанлък, Георги Иванов за Хасково. Велчев обясни, че все още няма становище на софийската организация за кандидата за кмет и затова Политическият съвет на партията няма решение.
Отнасяме се сериозно към издигнатия от левицата Бриго Аспарухов, но това е всичко, което мога да кажа, поясни Велчев. Не били водени разговори в тройната коалиция за обща кандидатура. Вариантът да бъде подкрепен и издигнатия от СДС и ДСБ кандидат за столичен кмет Мартин Заимов също не е изключен, добави Велчев.
В Пловдив местната структура на НДСВ също не е взела решение. Структурата на жълтите в Пловдив е обсъдила евентуалната кандидатура на бизнесмена Георги Гергов. Гергов обаче още не е обявил дали ще се кандидатира или не, така че не можем да вземем решение относно подкрепата му, каза Велчев. Той допълни, че се надява в най-скоро време да има решение на местния орган на партията в Кърджали.
НДСВ не страда от партийни предразсъдъци, отбеляза лидерът на партията Симеон Сакскобургготски, цитиран от БТА. Той обясни, че с избора на кандидатите по-важни са инициативните способности, а не партийният билет. Коалиционната култура е нещо, което ще се наложи и в бъдеще, каза още Сакскобургготски. Той допълни, че това е печелившият модел на управление, а не еднопартийният, който сега не отговаря на очакванията на избирателите. Сакскобургготски препоръча на кандидатите за кметове да положат усилия да бъдат прозрачни в администрацията си, да бъдат достъпни за хората и те да ги уважават. Според него всички, които държат за доброто на обществото и на България трябва да спазват дори и неписаните правила на етническия модел, за да се развива България и като пример през вековете и в по-близко време като толерантна държава.