Причина за спирането е заведено гражданско дело от Даниела Дамянова, редови член на НДСВ. Според нея решенията на конгреса са нелегитимни, предаде "Фокус". На заседанието стана ясно още, че още двама редови членове на НДСВ – Валери Георгиев и Йордан Йорданов са завели такива дела. В исковите им молби пише, че конгресът не е свикан редовно, а решенията са взети при липса на кворум. Първото заседание по гражданските дела е на 21 ноември.
Според адвоката на НДСВ Ели Христова нарушенията, посочени в исковите молби, са на формални основания и целят “шиканиране на процеса”. Спирането на делото за регистрация ще важи до приключване на гражданските дела. Решението на съда не подлежи на обжалване. Според Христова обаче в закона не е указано категорично дали спирането на делото може да се обжалва или не. Тя обясни, че след консултация с ръководството на НДСВ най-вероятно ще бъде пусната жалба срещу прекратяването на процеса. Христова бе категорична още, че от юридическа гледна точка няма пречка НДСВ да участва в изборите, но партията ще участва със старото си име – Национално движение “Симеон Втори”, вместо с Национално движение “Справедливост и възход”.
Христова каза, че по отношение на лицата, които са били делегати на конгреса и са били уведомени за решенията, действа новият устав на партията. За всички останали обаче значение има вписването на новия устав, което все още не е станало. В исковите жалби на тримата делегати не се коментирал казусът с бившия правосъден министър Антон Станков и актьора Андрей Баташов, тъй като те са подали молба до ръководството да не бъдат вписвани.
По-късно лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски заяви, че ще се съобрази с решението на съда, но не бива да се "драматизира и да се създават свободни интерпретации". Държа на факта, че този конгрес е легитимен, каза още той, цитиран от БТА. По думите му, желанието и интересът на 3000 души може би тежи повече, отколкото този на трима-четирима.
Основната драма на конгреса бе изборът на ново политическо ръководство. Царисти скочиха, че вотът бил манупулиран. Скараха се бунтарите (това са "панайотките" - юридическото лоби около Пламен Панайотов, който не влезе в новото ръководство) и "миленките" - хората около Милен Велчев. Именно бившият финансов министър бе набеден за манипулацията.