Фактът, че добре се познаваме обаче няма да бъде използван в предизборната кампания, заяви бившият шеф на разузнаването пред БНТ. Аспарухов помогнал на Борисов, като през 2001 година лобирал пред министър-председателя Симеон Сакскобургготски да бъде назначен за главен секретар на МВР. "Борисов е човек, който вдъхва респект, сигурност, увереност. Освен това желанието му да работи отново в системата на МВР е огромно, което той сам заявява", обясни лобирането си за Борисов Бриго Аспарухов. "Считам, че това приятелство му е помогнало достатъчно, за да се развие като образ, който има сега", каза генералът. "Разбира се, някои от неговите качества не могат да бъдат непризнати, но да се вземаш на толкова величаво и сериозно, започва да пречи на решаването на проблемите на града", коментира още той. Бившият разузнавач бил против "смесването на функции и съвместяването на два поста в една личност или на три задължения в една личност".
Червеният кандидат за столичен кмет заяви, че няма да се обръща назад и да атакува Борисов за това, което е свършил или не е свършил до момента. И няма да използва компромати в кампанията си. "Това трябва да бъде състезание на идеи, състезание на виждания, на визии как да се развива градът. А не състезание кой кого познава и кой кого повече може да оплюе. Ако започне използването на компромати, рискуваме отново да изберем някой неподходящ кандидат", изтъкна Бриго Аспарухов. Той не крие близките си отношения с бившия министър- председател Сакскобургготски. Разчита и на подкрепата на НДСВ, и на всички политически партии.
НДСВ все още умува за номинацията си за кмет на София, но не изключва възможността да подкрепи Брихо Аспарухов. Това стана ясно след като на обяд жълтата централа обяви свойте 90 кандидатури за кметове в страната. Засега не се водят преговори с тройната коалиция по този въпрос, изтъкна председателят на предизборния щаб на НДСВ Милен Велчев. Владимир Каролев, областен координатор за София на НДСВ и общински съветник в Столичния общински съвет, пък коментира пред БНТ, че Аспарухов би бил по-добър кмет, отколкото сегашния кмет на София Бойко Борисов.