Това каза пред Агенция “Фокус” главният инспектор Никола Стефанов - началник сектор икономическа полиция при ОДП Бургас. “Например, отвън на рекламното табло обявяват курсове, по които се извършва обмяна на валута. Отвън има рекламно табло, на което са обявени високи курсове, но се оказва, че тези курсове са, когато бюрото продава валута. Вътре в бюрото са обявени другите курсове, които са по-ниски. Курсовете в самото бюро са обявени на типово табло. Тогава клиентът, заблуден от курсовете, обявени отвън, тъй като чуждите граждани не са направили разлика между “купува” и “продава”, влизат и обменят валутата. Основното е, че, когато това се случва, на тях им се предоставя договор, който те подписват. След това обмяната се счита за приключила”, разказа той.
Главен инспектор Никола Иванов обясни, че съгласно Наредба №4 на МФ, която регламентира работата на обменните бюра, курсовете трябва да се обявят на типови табла, но никъде в наредбата няма изрична забрана рекламното таблото да е отвън, и те, използвайки това, обявяват на рекламното табло и курсове. “Рекламното табло служи да уведоми гражданите, че на това място има обменно бюро. В него обаче те рекламират курсове и именно тази реклама въвежда клиентите в заблуда”, каза Стефанов. Според него, ако бюрото обявява курсове за обмяна на валута, те трябва да бъдат съгласно типовото табло. “Не може да се рекламират курсове в каквото си искат табло. Има размер на буквите, разстояние между тях, големина на цифрите и т.н”, обясни инспекторът.
Максималната разлика, с която могат да работят чейндж бюрата на плюс, е 20% от обявения курс на БНБ за деня, заключи Стефанов.