С тези качества и, разбира се, с малко лош късмет, можеш да бъдеш сигурен, че има големи шансове да се завърнеш като пешеходец, пише във водеща статия днес румънският вестник “Журналул национал”, цитиран от Фокус.
През летния период румънската преса често съобщава за румънци, завърнали се от почивка в България без колите си. От автомобилите, откраднати пред хотелите, през тези, изчезнали от паркингите пред магазините, до историите за хората, които връщат автомобилите срещу откуп – всичко това се вписва в категорията “приключения в Златни Пясъци”.
По-нататък в статията се разказва историята на Андрей Попеску, лекар от Букурещ, чийто Фоксваген Пасат е изчезнал преди една година от паркинга на хотел в Албена. Попеску твърди, че въпреки че направил всички необходими постъпки, колата не е била обявена за издирване от Интерпол и в момента би могла свободно да се движи в Румъния със стария си регистрационен номер, тъй като никой не я издирва. Освен това една година след инцидента българските власти са известили Попеску, че производството срещу неизвестен извършител се прекратява. Веднага след като установил изчезването на колата Попеску се обадил в полицията, но пристигналите полицаи само констатирали случилото се.
“Полицията дойде след три часа. Първата им работа бе да започнат да ме утешават. Разказаха ми за много по-драматични случаи, при които крадците са нападали жертвите на улицата, на светофара, като са опирали нож в гърлото на член от семейството, настоявайки колата да бъде освободена. А в консулството ме попитаха: “Каква кола имахте? Фоксваген Пасат... Предпочитаната марка. За днес сте вторият. Обикновено има по трима на нощ”, обяснява Андрей Попеску.
Лекарят разказва също, че след изчезването на автомобила си е имал проблеми и с българските полицейски и гранични власти, които с мъка е убедил, че не е продал колата, обявявайки я за изчезнала, с цел да избегне плащането на митнически такси.