Посегателството върху Алма Матер е позор за България - този транспарант беше днес пък беше окачен на входа на Софийския университет. За изваждането на растенията съобщи директорът на университетските ботанически градини д-р Красимир Косев, цитиран от Дарик радио. Вадят се и 70-годишните кактуси от външната алея. В комплекса има засилено полицейско присъствие.
Новината от Балчик e следствие на решението на Министерския съвет от миналата седмица, с което бе извършено преразпределение на собствеността. За Ботаническата градина (на СУ) останаха само 11 декара, като теренът не включва лятната кактусова градина. Уникалните кактуси ще бъдат прибрани в оранжерията и посетителите няма да имат достъп до тях. На Министерството на културата бяха дадени 183 декара от културно-историческия парк.
Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" реши днес на всички академични сгради и лаборатории на университета да сложи транспарант: "Посегателството срещу Алма матер е позор за България". СУ има 14-дневен срок да внесе във Висшия апелативен съд възражение по повод решението на Министерския съвет за статута на Ботаническата градина в Балчик. Това каза за БТА ректорът на СУ проф. Боян Биолчев.
Малко по-рано днес министърът на културата Стефан Данаилов заяви, че е изумен от "лъжите, които бяха изказани и изписани от ректора на СУ проф. Боян Биолчев". На специална пресконференция той съобщи, че СУ не трябвало да има никакви финансови претенции към Двореца, тъй като той бил публична държавна собственост. Странно е, че за вход на градината се плащат 2 билета, каза Данаилов.
Преди него Тошко Гяуров, директор на Държавния културен институт "Двореца"-Балчик, който е под шапката на МК, изпрати гневно писмо до Биолчев: Защо, г-н Биолчев, заблуждавате обществото с невярна информация?! Какво Ви накара да паднете толкова, че да започнете да заблуждавате и лъжете обществото до степен, в която чак сам да си повярвате, писа Гяуров. Той обвинява университетските власти, че от 5 години не поддържали комплекса, въпреки че получавали 50% от входната такса. Още през 2002 г. предупредил ръководството на СУ, че 70% от Ботаническата градина боледува. След което сам поел грижата за нея и забранил достъпа на служители на СУ до комплекса.
Гяуров пише, че докато СУ е завеждал 13 съдебни дела, вместо да се опита да реши с преговори дългогодишния спор, персоналът на Двореца е вършил работата му и обвинява лично Красимир Косев, директор на Ботаническата градина, в липсата на всякаква отчетност.
Никой няма да строи в Двореца и МС не е взел решение, с което да променя характера на собственост. Имотът е публична-държавна собственост, групов паметник на културата с национално значение, защитена територия и част от Натура 2000, заявиха от МС.
Едно от странните неща в целия казус е, че кабинетът е взел решението, и въпреки че всички дела (пред ВАС и ВКС) са спечелени от СУ.