Ще се привличат най-вече специалисти по електроника. Това реши германското правителство на двудневно заседание в двореца Мезеберг близо до Берлин, председателствано от канцлера Ангела Меркел, предаде АФП, цитирана от БТА. Освен това чуждестранните студенти с германски дипломи получават автоматично право да работят в Германия в продължение на три години. Мерките за привличане на чуждестранна работна ръка ще бъдат разгледани в парламента през октомври.
Преди дни Агенцията по заетостта обяви, че Германия набира 240 българи за работа в Бон. Тъй като все още няма възможност за свободен достъп до трудовия пазар на Германия, наемането ще стане по условията на спогодбата между двете страни. Бюрата по труда ще приемат документите на кандидатите до 25 септември.
Германското правителство одобри и пакет от мерки за намаляване на емисиите от газове, причина за парниковия ефект. Правителството иска да намали емисиите въглероден диоксид от изкопаеми горива в публичния и частния сектор, транспорта и частните жилища. Целта е до 2020 г. емисиите въглероден диоксид да бъдат намалени с 36% спрямо нивото от 1990 година. Процентът на възобновяемите източници в производството на енергия трябва да достигне 25-30 на сто през 2030 г., при 12% в момента. Проектът трябва да бъде обсъден в парламента до Коледа, но природозащитните асоциации се съмняват, че набелязаните цели могат да бъдат изпълнени.
ИЗБРАНО