Това съобщиха за “Фокус” от Данон-Сердика АД. От там заявиха, че продуктите на Данон у нас са безопасни и отговарят на всички стандарти за качество. Институциите, отговарящи за безопасността на храните в Европа, са започнали изследвания във връзка с инцидента, свързан с установено диоксиново замърсяване в някои партиди guar gum с произход Индия.
От компанията са категорични, че Данон не използва директно guar gum. Само в някои от плодовите концентрати от чешки производител се съдържат много малко количество guar gum с произход Индия. В съответствие с разпоредбите на Европейската комисия, веднага след като е съобщено за подозренията, компанията е предприела всички мерки за спиране на употребата на плодови концентрати с предполагаемо съдържание guar gum и е анализирала няколко партиди готова продукция. На 17 август в Румъния са проведени изследвания съвместно със санитарно-ветеринарните власти. Всички продукти, при които е установена възможна връзка с европейското предупреждение, са проследени и сега са в складовете на “Данон Румъния” и на няколко места от дистрибуторската мрежа под контрола на ветеринарните власти.
Официално е взета проба от определената партида и са изпратени в Европейската референтна лаборатория. Очаква се резултатите да излязат в началото на следващата седмица.
ИЗБРАНО