Това заяви Димитър Димитров, ръководител на отдел “Човешки ресурси“ в завода, по повод започващите днес преговори между синдикалните организации на КТ “Подкрепа“и КНСБ с ръководството на “Кремиковци“, предаде БНР.
По рано тази седмица синдикатите взеха решение преговорите по техните искания да започнат на 23 август и да приключат на 5 септември, като в противен случай ще продължат процедурата по Закона за уреждане на колективните трудови спорове за провеждането на ефективна стачка. Синдикалните организации настояват за увеличение на работните заплати с 15 % от 1 октомври и редовното им изплащане. Също така и увеличаване на средствата за храна на персонала, изпълнение на ангажиментите за инвестиции от страна на работодателя по плана за жизнеспособност на комбината и подобряване на условията за работа съгласно нормативните изисквания.
Според Димитър Димитров в крайна сметка няма да се стигне до стачни действия, тъй като проблемите в “Кремиковци“ не са скривани от никого, поставени са пред ръководството ясно и то има волята да ги разреши. Той посочи, че до момента заплатите са увеличени с 10 %, като средната работна заплата е 946 лева, с тенденцията да достигне 500 евро до края на годината. Що се отнася до въпроса за забавянето на заплатите то е само с няколко дни, което според думите му не е фатално.
ИЗБРАНО