Причината е риск от отравяне с диоксин, с който е била заразена една от съставките в плодовия йогурт - стабилизаторът гума гуар (гуарово брашно), предаде БГНЕС, като цитира АФП. “В съответствие с препоръките на Европейската комисия веднага след като те бяха направени на 14 август Данон взе мерки, за да спре използването на подозрителната съставка“, обясняват от компанията. “Всички мерки са взети за гарантиране на сигурността и качеството на продуктите“, посочват още от “Данон“. Румънските ветеринарно-санитарни власти обявиха, че изтеглят подозрителните кисели млека, които може би са заразени с диоксин, преди резултатите от изследванията в референтна лаборатория на ЕС. "На пазара няма нито една опаковка от този продукт, който буди съмнения", заяви пред Асошиейтед Прес Милена Неделчу от компанията, която твърди, че не съществува риск за потребителите. Гума гуар (Е412) е естествен продукт, който се използва като стабилизатор в храни. Диоксинът се смята за вероятен причинител на рак. Той се получава при разпадането на някои пестициди, хербициди и други хлорорганични промишлени продукти. Наличие на диоксини е регистрирано при редица промишлени аварии, главно в химически заводи.
ИЗБРАНО