Около 22.45 ч. той и негови приятели се спречкали с друга група младежи. Последвало сбиване, след което отзовалият се по сигнал медицински екип е констатирал смъртта на момчето.
От общинската администрация в Самоков съобщиха, че чрез системата за видеонаблюдение участниците в инцидента са били разпознати. Четирима души са задържани за 24 часа. Пред Софийската окръжна прокуратура ще бъде направено предложение с искане на мярка за неотклонение "задържане под стража". От МВР заявиха за Дир.бг, че задържаните са българи. Само аутопсията ще покаже от какво точно е починало момчето, казаха още от пресцентъра на МВР. Побойниците са направили пълни самопризнания, предаде БНТ.
Според общинската администрация инцидентът бил "изцяло на пиянска основа и нямал етнически елемент". 15-годишният Стоил, свидетел на сбиването, обаче, твърди друго. Пред камерата на БНТ той разказа, че 5-6 българи нападнали ромите в гръб - на 200 м от полицейското управление. Без причина те започнали да ги бият, имали и боксове. Стоил не съобщи дали някой от участниците в сбиването е бил пиян.
На сутринта след инцидента в центъра на Самоков се събраха десетки цигани, които изпочупиха столове и маси на едно от заведенията, но действията им бяха осуетени от полиция и жандармерийски части. Пред регионална телевизия циганка заяви, че нямало да праща децата си на училище и нямало да чисти на българите. Интервюирани българи пък признаха, че се страхуват да излизат нощем из града.
ИЗБРАНО