Това съобщи зам.-началникът на управлението на затворите в Перу Мануел Агилар, цитиран от ИТАР-ТАСС. Властите са успели да задържат само 29 от бегълците. Затворът в град Ика също е частично разрушен. Затворниците там обаче предпочели да останат. <> Около 510 души са загиналите, а над 2000 ранените вследствие на силното земетресение в Перу, което по последни данни е било от 8.0 степен по скалата на Рихтер. Епицентърът е локализиран на 150 км в посока юг-югоизток от столицата Лима на дълбочина 30.2 км. Медиите в Перу съобщават, че броят на загиналите и ранените ще продължава да расте, докато не се разчистят всички отломки. Почти всички загинали са в районите на Писко и Ика.
Президентът на южноамериканската държава Алан Гарсия обиви тридневен траур в страната заради жертвите в земетресението. Той посети град Писко, където загинаха над 200 души, а изцяло разрушени са 40% от жилищата. В Писко и Ика са открити полеви болници, но те не успяват да окажат помощ на всички пострадали. Научно-изследователският кораб “Хумболт“ ще бъде временно преоборудван в болница за осъществяване на операции в Писко.
В района на Ика има над 20 000 разрушени домове. Там около 90% от населението е без покрив над главата си. Все още не са възстановени електроснабдяването и телефонните линии. Не достигат вода и храна. Доставките на хуманитарна помощ в зоната на бедствието се затрудняват допълнително заради разрушенията по важни пътни артерии.
Много страни и международни организации изпращат хуманитарна, финансова и друга помощ в Перу. Червеният кръст изпраща 2 самолета с палатки, вода и други стоки и отпуска 205 000 долара за спешен фонд за жертвите. ООН е мобилизирала близо 1 млн.долара помощи от различните си агенции. Европейската общност обяви, че ще финансира с най-малко 1 млн. евро международните агенции за помощ за Перу. Колумбия изпрати по въздуха 20 т вода, лекарства, одеяла и други помощ, както и 20 спасители. Бразилия изпраща лекарства, храна и палатки. САЩ обявиха дарения на стойност 100 000 долара.