Той подчерта, че структурата на потребление на 20-те процента най-бедни домакинства е, че те харчат парите си за хранителни стоки, а там поскъпването е много високо. При това положение за тази група инфлацията не е 2.2 %, а стига 4.2 %. Цветков каза: Тревожно е, че тази инфлация се случва в месеци, когато по принцип има дефлация. На въпрос за скока в цените Цветков каза, че това е напълно нормално при положение, че българският пазар е свободен. “Търговците знаят, че скачат доходите на хората и вдигат цените. Цените ще бъдат вдигани, докато се стигне до равновесие, при което всеки по-нататъшен скок означава изхвърляне на стоката. Тогава ще започнат да свалят тези цени", посочи още Цветков.
Индексът на потребителските цени за мeсец юли 2007 г. спрямо месец юни 2007 г. е 102.2, което означава, че инфлацията е 2.2%, съобщи вчера НСИ. Това е най-голямата юлска инфлация от въвеждането на валутния борд през 1999 г. През юли са се увеличили цените на хранителни продукти - с 3.9%; обществено хранене - с 1.3% и услуги - 2.7%. Най-много са поскъпнали зелето - с 62.7%, доматите - 34%, краставиците - 16%.
От данните на НСИ става ясно, че зелето и доматите са най-виновни за юлската инфлация, коментира в. Сега. Цената на хляба се е повишила с 10%, сочи НСИ. Това е особено учудващо на фона на честите корекции на цените на хляба от последните седмици. През юли фурни и хлебозаводи 3 пъти съобщаваха за поскъпвания с по 10% в цялата страна. В Добрич, Варна, Шумен разфасовките от 700-750 г вече струват 90 ст., което прави 1.20 лв. за килограм. В Монтана килото закова 1.40 лв. Статистиката отчита леко поскъпване на брашното - с 4.9%, а хлебопроизводители твърдят, че на места цената му се е повишила двойно. Поскъпването на млечните продукти също е скромно по наблюденията на НСИ. При сиренето повишението е със 7.2%, при кашкавала - с 1.4%, при прясното мляко - с 0.7%, а при киселото - с 3.1%. В края на юли Асоциацията на млекопреработвателите оповести, че вече има 10% скок на цените, а производителите на фуражи заявиха, че някои млечни изделия спекулативно са поскъпнали с до 60%.
В последните дни на месеца и птицевъдите заявиха, че пилешкото при тях ще поскъпне от началото на август от 3.75 на 4.00 лв., или с 5-6%, но търговците щели да искат поне 5 лв. за кило. От анализа на НСИ обаче излиза, че търговците са подгрели цените на пилешкото и яйцата предварително, защото данните показват, че до 25 юли цената на това месо вече е хвръкнала с 4.9%, а на яйцата - с цели 10%. Според НСИ свинското е поскъпнало едва с 1.5%, а браншовиците сами признават, че са вдигнали цената с 10% заради недостига на фуражи. Повишението при олиото е малко над 5%. А наскоро членове от комисията "Антиспекула" дадоха точно тази стока като лош пример за спекулативно надута цена, защото литърът скочи с над 20%.